Jak začínalo nejtemnější období novodobých českých dějin ve Starém Rožmitále - II

14.03.2014 09:02

Pokračování z 13. března 2014.

Celé rožmitálské údolí pak bylo hned na začátku války a pak po celou její dobu uvrženo do tmy. Bylo nařízeno zatemňovat okna, pouliční lampy byly ztlumeny stínítky z černého papíru, a u reflektorů aut zůstaly jen škvíry. Obecní úřad musel u obchodníka Daniela Petráně koupit šest litrů petroleje do orientačních světel na silnici. Jen na zámku ve městě, kde bylo ubytováno německé vojsko, se svítilo ze všech oken.

V každém domě musely být na půdě nádoby s pískem a vodou, také lopaty a tyče s pytlovinou na tlumení požáru, naopak tam nesměly být žádné jiné věci. Půdy kontrolovalo četnictvo.

Všude byly postaveny dvoujazyčné orientační tabule s černým písmem na sytě žlutém podkladu. U nás to byly tři tabule Alt Rosenthal – Starý Rožmitál, které na objednávku vyrobil rožmitálský lakýrník a natěrač Jaroslav Hochman. Ten také namaloval novou dvojjazyčnou tabulku s označením obecního úřadu. Obecní úřad si také musel pořídit říšskoněmecký prapor, jenž mu ušil sedlář Václav Sochor z města.

Nezůstalo však jen u názvů obcí. Všechny nápisy musely být dvojjazyčně. A tak na hřbitovní bráně u kaplanek byl oškrabán masivním, povystouplým písmem vyvedený nápis Pochválen buď Pán Ježíš Kristus, a pak namalovány nápisy dva: frakturou Gelobt sei Jesus Christus a latinkou nápis český.

Stejně jako za první světové války začal se i za okupace brzy projevovat nedostatek potravin i dalšího zboží denní potřeby, průmysl se postupně přeorientovával na zbrojní výrobu. Sedláci měli povinné dodávky, odváděly se koně, ba i psi, místo tabáku, kávy, čaje sloužily náhražky, nebylo uhlí. I ty nejmenší přestupky se trestaly vězením a popravami.

Začalo nejtemnější období novodobých českých dějin.

Dokončení zítra.

Pohlednice Starého Rožmitálu vydaná v období Protektorátu Böhmen und Mähren.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode