Jakub Jan Ryba má poštovní známku

17.04.2015 06:04

Není běžné, aby každému, třebaže významnému, byla věnována poštovní známka. U nás například už od roku 1918 existuje pravidlo, že na známkách nelze – kromě prezidenta- zobrazovat žijící osoby. A i ty zesnulé procházejí hustým sítem různých komisí, než se do malého čtverečku či obdélníčku dostanou.

Vždyť poštovní známka je vizitkou naší země. A už po desetiletí cizina výtvarnou i tiskařskou úroveň našich známek obdivuje.

Česká pošta spolu s ministerstvem obchodu a průmyslu, které rozhoduje o emisní tvorbě v poslední instanci, vydáním známky k letošním výročím Jakuba Jana Ryby potvrdila, že nejznámější občan Rožmitálu je tak významnou osobností, že si zaslouží být připomínán každým nalepením na pohlednici či obálku.

Pošta zvolila nominál 13 Kč tak, aby známka mohla být používána v nejběžnějším poštovním styku a se skladatelem se seznámilo či si na něho upamatovalo co nejvíce lidí.

Známku ztvárnila grafička Eva Hašková. Zadání jistě neměla lehké. Známce bylo logicky určeno, aby byla zařazena do známkové řady Osobnosti, kam Ryba jistě právem patří. Tato řada již obsahuje desítky vydaných zdařilých známek. Podívejte se sami: https://www.filaso.cz/katalog-namety-vypis/cr/osobnosti  Letos k nim kromě Ryby přibudou ještě další, například i známka věnovaná jedné z největších osobností v českých dějinách – Janu Husovi.

Vzhledem k tomu, že nikdo neví, jak vlastně Ryba vypadal a všichni používají fiktivní podobiznu, jež vznikla 80 let po jeho smrti, mohla si Eva Hašková dovolit vytvořit další fiktivní portrét, který však má jistě mnohem blíže k Rybově skutečné tváři než Ptákův obrázek z roku 1895 pro národopisnou výstavu v Praze.

Vycházela totiž z podoby Rybova syna Arnošta, která je všeobecně známa, jen jeho tatínka nechala trochu zestárnout. Vznikla tak velmi zdařilá poštovní známka, na níž Rybův obličej doplňují starorožmitálské varhany.

Kdoví, nebude-li to právě fiktivní portrét Evy Haškové, který se bude používat jako ilustrace k budoucím novinářským článkům o Jakubu Janu Rybovi.

 Arnošt a jeho otec na poštovní známce, která bude poprvé v prodeji 14. října 2015, tedy v měsíci, kdy se Jakub Jan Ryba narodil

Na obálce prvního dne (FDC) bude vyobrazen farní kostel Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode