Jeřábi táhnou přes Rožmitál?

27.12.2022 00:29

V prvním prosincovém týdnu přiletěla do Brd vzácná návštěva. V jižní části Chráněné krajinné oblasti bylo možné pozorovat tažné hejno jeřábů popelavých odpočívající a hledající potravu na omrzlých loukách.

Možná se tak stalo na Rožmitálsku, ale ochránci přírody přesné místo pochopitelně tají. Co kdyby se sem jeřábi každoročně vraceli...

V České republice se začal jeřáb popelavý objevovat až od 80. let minulého století, kdy tu začal také hnízdit. Tento fascinující opeřenec, který každého uhrane svou vznešeností a krásou, patří mezi naše největší druhy ptáků. Výškou dosahuje až 140 cm a jeho rozpětí křídel se blíží 2,5 m. Pokud se rozhodne jeřáb zahnízdit, rozhodně to neunikne pozornosti. Jeho hlasité troubení při obhajobě teritoria, stejně jako námluvní tance spojené s výskoky či úklony tohoto nohatého ptáka, jsou jedním z nejvýraznějších projevů chování. V řecké mytologii byl jeřáb symbolem bdělosti a opatrnosti, a byl považován za "ptáka štěstí". (Volně podle FB CHKO)

A tak kromě stále častěji nad hlavami přelétávajícími volavkami, čápy a labutěmi zaregistrujeme možná ve Starém Rožmitále jednou i jeřáby.

 

Foto: Steve Garvie from Dunfermline, Skotsko (Wikipedia)

Foto z Brd: Pavel Štembera a David Fischer

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode