Jo dřív, to bývaly zimy! – II/IV

27.02.2018 05:45

Jelikož lidská paměť mnohdy selhává, zopakujme si, jak vypadaly mrazy na Rožmitálsku v posledních letech. Nejnižší teploty bývaly vždy v lednu, tedy v měsíci ledu, a nikoli v únoru jako teď. Letošní leden byl totiž výjimečně teplý, dokonce třetí nejteplejší v celé historii měření v našem městě od roku 1912.

Vloni jsme naměřili nejnižší teplotu celého roku 7. ledna. To bylo – 22,5 °C. A mrzlo ve dne v noci čtyřiadvacet dní za sebou a celý měsíc ležel na zemi sníh. A do toho ještě často duly silné až bouřlivé větry.

V roce 2016 to vypadalo poněkud jinak. Až do 22. ledna jsme měli zimu. 19. ledna zaznamenala stanice ČHMÚ v Rožmitále nejnižší teplotu celého roku – 19,7 °C. I sněhu bylo dost, ale 27. ledna vystoupala teplota zčistajasna na jarních 12,2 °C a po sněhu nebylo ani památky.

Leden v roce 2015 byl mimořádně teplý, stejně jako celá zima a celý rok. Vždyť právě v tomto roce padl rožmitálský rekord. Za posledních sto let byl rok 2015 průměrnou roční teplotou vzduchu 9,02 °C nejteplejší.

A teď se v tom má člověk vyznat. Bývaly dřív zimy v rožmitálském údolí chladnější? Příklady z historie si necháme na zítra.

Dětská radost ...

... a pradlenky starost. 

Foto Vlasta Schwangmeierová a archiv

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode