Josef Vondrášek interpeloval ministra Stropnického

20.09.2014 07:16

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR projednávala 17. a 18. září 2014 ve druhém čtení vládní návrh zákona o zrušení vojenského újezdu Brdy. V místy živé diskuzi, kde se znovu projevily zcela protichůdné zájmy obcí Plzeňského a Středočeského kraje, znovu vyvstaly obavy z nájezdů developerů a rozparcelování prostoru soukromníky. Ministr obrany Martin Stropnický ubezpečil poslance, že dnem zrušení újezdu bude vyhlášena chráněná krajinná oblast a celé území zůstane v majetku státu. Návrh zákona byl propuštěn do třetího, závěrečného čtení.

V rozpravě vystoupil i náš poslanec Ing. Josef Vondrášek v reakci na slova poslance Votavy, jenž hájil zájmy západočeských obcí, které trvají na zrušení újezdu. Řekl: „Jsem Středočech a mám tady vyřídit od všech starostů Středočeského kraje, že prostor rušit nechtějí. Chtějí, aby tam zůstal vojenský prostor. A protože vždycky za vším jsou peníze, tak bych se zeptal pana ministra, když se tolik ušetří na zrušení prostorů Brd, kolik platíme za nájem pozemků v ostatních vojenských výcvikových prostorách.“  Ukázalo se totiž, že v ostatních vojenských újezdech, které mají zůstat zachovány, bude stát platit nájem, zatímco Brdy státu patří a byl by tedy ve svém.

O současném překotném vývoji kolem VÚ Brdy si přečtěte více v Příbramském deníku: https://pribramsky.denik.cz/hledani/?q=Brdy

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode