Kde je královna Johana pochována se ví, ale tají se to

19.11.2020 04:18

Minulý čtvrtek si příznivci rožmitálské historie připomněli 545 let od úmrtí Johany z Rožmitálu, manželky krále Jiřího z Poděbrad. Vzpomínka to sice nebylo nijak kulatá, ale za pět let si jistě Rožmitál královnu Johanku, jak jí mnozí familiérně říkají, připamatuje s plnou parádou.

V roce 2025 to určitě nebudou jen tradiční červnové slavnosti, ale město bude celoročně vyšňořeno, ve všech obchodech budou v prodeji s Johankou obrázky, hrníčky, propisky, skleničky, kapesní nožíky, pohlednice, placky, odznaky, kartičky, samolepky, půllitry, její figurky, dřevěné, plechové, plyšové atd. atd. Na radnici budou vlát středověké prapory a do města a do zámku se budou hrnout turisté.

O Johaně z Rožmitálu toho víme docela hodně, ale kde je pochována, to dosud nikdo nevypátral. Před pěti lety tvrdil filmový dokumentarista Pavel Přemysl Ries ve sdělovacích prostředcích, že to z důvěryhodného zahraničního zdroje ví, a že to odhalí ve svém celovečerním na půl hraném a na půl dokumentárním filmu. V říjnu 2014 se v Benešově, kde Johana promluvila v roce 1473 na zemském sněmu, začalo ve zřícenině minoritského kláštera natáčet. Premiéra byla naplánována na listopad o rok později.

Pak se ale práce zastavily a my už pět let žijeme v napětí, kde je Johanka vlastně pochována. Na Mělníku, kde dožila, určitě ne. Tak tedy někde v Praze? Anebo snad dokonce na Rožmitálsku či Blatensku?

Nu, ještě máme pět let do kulatého výročí jejího úmrtí, abychom se to dozvěděli. Nezisková Edukativní společnost z.s, která chce film s rozpočtem pět milionů korun stále realizovat, ale slibuje, že dílo bude už hotovo pro kina i pro televizi za dva roky.

Začátkem října 2014 hledal štáb v čele s režisérem Pavlem P. Riesem obrazové ztvárnění Johanky ve zříceninách minoritského kláštera v Benešově. Foto: Jarmila K. Riesová

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode