Kdo byl čím ve vztahu ke královně

09.07.2014 08:16

Dnes ještě navazujeme na včerejší zprávu o královně Johance.

Nejeden čtenář se nás už totiž ptal, v jakém vztahu k ní byli Jaroslav Lev a Zdeněk Lev. Kdo byl její ten či onen. Prostě stále si tyhle dva Lvy lidé pletou, a to i ti rožmitálští. Před pár dny dokonce o Lvích příbuzenských vztazích fabulovali v Českém rozhlase na stanici Dvojka. Své vývody na závěr korunovali tvrzením, že Jaroslav Lev měl za manželku sestru Jiřího z Poděbrad, takže Lvové byli s Poděbrady dokonce spřízněni dvakrát! To je samozřejmě nesmysl!

Přinášíme tedy stručný rodokmen osob, které nás zajímají:

Na přelomu 14. a 15. století žil Jan z Rožmitálu, který měl tři děti – Protivu, Jaroslava Lva a Johanu. Takže královna Johana, manželka krále Jiřího z Poděbrad, byla sestrou Jaroslava Lva, který podnikl ve službách svého švagra cestu na konec světa.

Jaroslav Lev pak měl syna Zdeňka Lva, nejvyššího purkrabího a nejmocnějšího muže českého království. Takže Johana – jak my něžně říkáme Johanka – byla Zdeňkova teta a on její synovec.

A aby se to lépe pamatovalo, malá mnemotechnická pomůcka: křestní jméno obou sourozenců začíná na J, a J je v abecedě před Z.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode