Kdo je za občanskou iniciativou za záchranu zámku

04.09.2017 07:56

AKTUALIZOVÁNO 20. září

Mnozí lidé, kteří už otevřený dopis majitelům rožmitálské ruiny podepsali či se na to teprve chystají, se samozřejmě pídí, kdo je za onou občanskou iniciativou za záchranu zámku. Inu je na čase odhodit skromnost a vyjít na světlo s lidmi, kteří se o otevřený dopis postarali.

Prvotní podnět vyšel před necelými třemi týdny od Evy Heyd, fotografky, která se po letech strávených v New Yorku usadila v Rožmitále pod Třemšínem (viz https://evaheyd.com/?lang=cs). Jejímu citlivému oku a umělecké duši samozřejmě nemohla chátrající dominanta uniknout a od samého počátku jejího působení v našem městě se snažila najít cestu k majitelům, aby je přesvědčila, že mají o zámek dbát a zpřístupnit jej. Bohužel bezvýsledně. A to i přesto, že působí v současné době jako ředitelka Czech National Trust, který je součástí International National Trusts Organisation (INTO), celosvětové organizace dbající o historické památky. Paní Heyd napsala text dopisu a přeložila jej do angličtiny (aby se pan Marshall nemohl vymlouvat, že mu nerozumí).

Organizačních záležitostí se chopila s vervou sobě vlastní Blanka Pazderníková, kterou snad každý obyvatel Rožmitálu zná jako majitelku obchodu Drogerie – knihy. K zámku, k historii a kultuře vůbec má úzký vztah, vždyť sama kdysi o kulturní život v našem městě pečovala (na nádvoří zámku dokonce pořádala šermířská a jiná vystoupení pro veřejnost). Však také u ní v obchodě lze nalézt nejširší výběr regionální literatury a rožmitálských suvenýrů. Paní Pazderníková distribuuje podpisové archy, vede veškerou evidenci, shromažďuje ohlasy z tisku a na polovinu října, kdy akce skončí, připraví zprávu pro majitele zámku.

Cvokařské muzeum dalo pro podpisovou kampaň k dispozici veškeré své komunikační kanály a marketingové a propagační nástroje, kterými disponuje. Na tomto webu se zámecké problematice věnujeme už od jeho samotného vzniku v únoru 2012. Vlevo máme dokonce speciální lištu věnovanou této kauze, kde už jsou zveřejněny desítky zpráv a fotografií.

O úspěšný sběr podpisů pod otevřeným dopisem na internetu se zasloužil Kryštof Pazderník, který vše pro web vymyslel a realizoval. Průběžně akci sleduje a eviduje všechny podpisy. Je autorem tištěných podpisových archů.

Do pětice těch, kteří stojí za Občanskou iniciativou za záchranu rožmitálského zámku, patří také František Žán, který nejenže zajišťuje technické zázemí, ale svou novinářskou erudicí a kontakty se zasazuje o šíření otevřeného dopisu mezi občany rožmitálského údolí i okolí.

Eva Heyd a Blanka Pazderníková

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode