Když ještě bývaly plesy...

04.02.2022 00:01

Kdyby byla normální doba, tak by právě teď byla v plném proudu plesová sezona. Ale jelikož kvůli už dvouleté celosvětové pandemii koronaviru normální doba není, pomalu zapomínáme, jak takový pořádný bál vypadá. A že jich, hlavně o hodně dřív, v Rožmitále a před tím i ve Starém Rožmitále, bývalo. Hned na Boží hod se uvedli myslivci, po nich přišli na řadu házenkáři, ženy, potom hasiči, ale také radní a ještě před dvěma třeba roky pyžamový ples.

Připomeňme si jeden, který se odehrál právě před třiceti lety, a jenž vysílala i Československá televize.

15. února 1992 bylo plno sněhu a k tomu ještě mráz. V sále starorožmitálského kulturního domu nabitém k prasknutí to ale tenkrát nikomu nevadilo. Vždyť na hasičském plesu vyhrávali Rangers a na parketu se na kostitřasu proháněl Petr Holubec, syn známého sportovního komentátora Víta Holubce. Tehdy působil jako krajský zpravodaj televize na Kladně a na kostitřasu v tomhle počasí přijel do Starého Rožmitálu právě až z Kladna.

Před kulturním domem se mladí hasiči chlubili starou ruční stříkačkou z roku 1891 a Petr Holubec vše pilně natáčel na kameru, z čehož o pár dní později vzešla reportáž v televizi.

Na bále vládla báječná nálada a nikomu ani nevadilo, že bylo prodáno víc vstupenek, než bylo židlí a že někteří, co přijeli z dáli, byli k ránu odváženi hasičským autem do tábora u Sobenského rybníka, aby se aspoň trochu před návratem domů vyspali. Ale ještě před tím se posílili vydatnou vyprošťovací polévkou, kterou uvařila šenkýřka paní Mezerová.

Když hasiči po plesu spočítali při vstupném 30 Kčs výdělek a připočítali finanční dary sponzorů, došli k číslu 14 038,10 Kčs. A to jim ještě na další akce zbyla krepová tráva, z níž byly v sále vytvořeny girlandy a také karnevalové čepice a lampiony. Ale to už je všechno dávno pryč.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode