Kniha dělaná s radostí

04.09.2020 04:52

Práce na knize o národní, dříve české házené ve Starém Rožmitále, začaly vloni na podzim sháněním písemných a fotografických podkladů z historie tohoto sportu v obci. Úterky pak byly dnem pro setkávání pamětníků v hospůdce U Náhonu, kde se promítaly získané fotografie a rozpoznávaly se na nich lidé. Téměř všechny podklady totiž trpěly už tradičně jedním velkým nedostatkem – nebyla na nich žádná poznámka: kdy a kde, natož kdo.

Nakonec se podařilo dát dohromady dost velkou fotodokumentaci, která byla doplněna relevantními popisky. V textové části knihy autorovi dost pomohly archivy obce a samozřejmě archiv házenkářů. Posledních osm let už je podrobně popisováno na webu staryrozmital.cz, takže textového i fotografického materiálu ze současnosti byla spousta. Stačilo jen vybírat.

Bylo naplánováno, že kniha bude vytištěna k původnímu termínu oslav, který byl stanoven na 20. června. Oslavy však byly kvůli pandemii nového koronaviru zrušeny, takže zůstal ještě čas na doplňky a pěknou grafickou úpravu. Jistě stojí za zaznamenání, že kniha je veskrze společným dílem lidí, kteří jsou všichni ze Starého Rožmitálu – autor, poradci, autoři fotek, výtvarnice a nakonec i zástupce tiskárny. Takže kniha Náš život s národní házenou není jen „nějaká“ kniha, ale kniha dělaná s radostí a láskou k tomuto sportu a k této obci.

Než byly byly kvůli koronaviru zavřeny restaurace, dělaly se porady v hospůdce U Náhonu. 

V dubnu už to bylo venku a v rouškách

Titul knihy

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode