Kolik existuje Rožmitálů? – 1/6

20.01.2016 04:59

Kdo propadal ze zeměpisu, tak si určitě myslí, že jen ten náš – Rožmitál pod Třemšínem, eventuálně přidá ještě bývalou samostatnou obec Starý Rožmitál, která je součástí města od roku 1962.

Kdo měl ze zeměpisu alespoň trojku, doplní ještě Rožmitál na Šumavě, a kdo se mohl na vysvědčení prokázat známkou chvalitebně, věděl, že někde na severovýchodě republiky je ještě Rožmitál u Broumova.

A seznam by asi zkompletoval jen jedničkář: Rožmitál je přece ještě u Zlatých Hor, rovněž na polské hranici.

Tolik je tedy Rožmitálů, respektive tolik jich bylo ještě před pár lety. Všechno se mění, obce se spojují, ale také zanikají, mění své názvy – prostě, kdo by měl jedničku ze zeměpisu kdysi, mohl by teď lehce propadat.

Vždyť za první republiky bylo Rožmitálů, respektive Rosenthalů, ještě víc. A za německé okupace, kdy byly všechny názvy poněmčeny, nebyl Rožmitál ani jeden.

Dnes začínáme seriál, ve kterém vzpomeneme Rožmitály, které už neexistují, ale především navštívíme obce stejného jména, v nichž více či méně stále pulsuje život.

Pokračování zítra.

Umístění Rožmitálů: A – Rožmitál pod Třemšínem, B – Rožmitál u Broumova, C – Rožmitál u Zlatých Hor, D – Rožmitál na Šumavě

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode