Kolik existuje Rožmitálů? – 3/6

22.01.2016 05:05

Dále se budeme v seriálu věnovat třem Rožmitálům, které ještě více či méně samostatně existují.

Rožmitálu u Broumova sice ještě zůstala dopravní značka označující začátek obce, ale jako samostatná obec již řadu let neexistuje. Dnes je součástí Broumova, i když je od něj vzdálena severovýchodním směrem přes čtyři kilometry.

Osada byla založena ve 13. století a v roce 1359 je poprvé písemně zmiňována jako Villa Rosenthal. Patřila k broumovskému klášternímu panství a v polovině 17. století v ní žilo 20 rodin sedláků, čtyř zahradníků a 22 domkářů. V katastru obce se nacházely dva kamenolomy, které zásobovaly štěrkem stavby všech silnic na celém Broumovsku. Jeden je v provozu dodnes a lze v něm prý při troše štěstí najít polodrahokamy.

V Rožmitále nikdy nebyl kostel, pouze tři kapličky. Z dřívější doby se dodnes zachovaly pouze kaple sv. Floriána z roku 1724, zděné statky tzv. broumovského typu a pár roubenek.

Ve vsi, která je roztažena podél jedné komunikace končící pár set metrů za ní, je dnes asi devadesát stavení.

Po druhé světové válce se obyvatelstvo v obci kompletně vyměnilo. Z Broumovska, které bylo součástí bývalých Sudet, se vystěhovalo na 22 tisíc obyvatel německé národnosti. Drtivá většina současných obyvatel sem pak přišla v rámci poválečného osidlování pohraničí. Dnes má Broumov včetně okolních obcí necelých osm tisíc obyvatel.

Pokračování zítra.

Z kdysi samostatné obce Rožmitál zůstala jen tabulka u silnice

Nejstarší dřevěný kostel v Čechách údajně až z 12. století na broumovském hřbitově, kde byli pochováváni obyvatelé Rožmitálu (Rosentalu).

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode