Kolik existuje Rožmitálů? – 4/6

23.01.2016 06:03

Rožmitál u Zlatých Hor na Jesenicku leží, stejně jako Rožmitál u Broumova, na samé hranici s Polskem. Byl založen parcelací biskupského dvora zvaného Marienhof až v roce 1786.

O sto let později měl Rosenthal, jak se do roku 1945 obec nazývala, 202 obyvatel. Podle sčítání lidu v roce 1930 zde žilo 147 Němců a jediný Čechoslovák. Po válce sem přišlo několik osídlenců především z Ostravska a neobydlená stavení byla v padesátých letech stržena armádou.

Dnes už Rožmitál existuje pouze v katastrálních mapách. Označení obce před několika lety zmizelo, zůstala jen Rožmitálská ulice na severovýchodním okraji města Zlaté Hory, s nímž bývalá samostatná obec nyní splynula.

V současné době připomíná bývalý Rožmitál spíše chatovou či chalupářskou kolonii podél dvou vyasfaltovaných uliček šířky cesty k našemu Sobenskému rybníku. Je zde dvacet adres a méně než padesát stálých obyvatel.

Ti ale mají krásný výhled na svah Biskupské kupy, kde ještě do roku 1970 bývala na místě staré poustevny dřevěná kaple sv. Antonína a kde vyvěrá Antonínův pramen. Nad osadou se nacházejí zříceniny strážního hradu Leuchtenštejn založeného buď vratislavským biskupem, nebo opavským vévodou, ale již od 15. století pustého.

Pokračování zítra.

Rožmitálská ulice či spíše ulička ústí na hlavní ulici Zlatých Hor

První a ...

.. poslední stavení v Rožmitálu.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode