Koronavirus si bere celou jednu generaci, říká starosta Valle di Ledro

14.04.2020 02:50

V roce 2016 navázalo Cvokařské muzeum styky s ledrenským údolím v italské provincii Trentino, přesněji řečeno s cvokařským veřtatem ve vesnici Pré, kde pro potěchu turistů předváděli cvokařští důchodci, jak se dříve kovaly šerky do bagančat.

Po naší návštěvě ve Valle di Ledro přijeli Italové do muzea ve Starém Rožmitále a na oslavy do Příbrami. Příbramsko totiž pojí s Ledrenskými stále živé přátelství ještě z doby 1. světové války.

Čas ubíhal a my zjistili, že už nejméně rok z turistické trasy organizované místní centrálou cestovního ruchu návštěva veřtatu vypadla. A teď do toho ještě koronavirus. Trentino sevřené nejvíce zasaženými regiony Lombardií a Venetem prožívá těžké časy.

Starosta spojených obcí ve Valle di Ledro Renato Girardi řekl před pár dny televizní stanici Rai/TGR, že pandemie bere v údolí celou jednu generaci – těch nejstarších. Věříme, že poslední cvokaři - ultimi chiodaioli – Petro Coló, Constantino Micheletti a Nicoló Battaini jsou v pořádku.

O italských cvokařích a proč nás, Čechy, mají ve Valle di Ledro rádi si přečtěte na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/cvokari-z-valle-di-ledro/

Dodatek: O situaci v údolí svědčí i žádost základní školy v Ledru partnerské škole v Milíně o pomoc v boji s koronavirem. Zaměstnanci a rodiče milínské základky tak teď v dubnu posílají do Itálie tři sta doma ušitých roušek, tisíc jednorázových rukavic, třicet štítů pro lékaře a další ochranné pomůcky.

Bude líp!

Návštěva z Cvokařského muzea u posledních cvokařů ve Valle di Ledro

Návštěva z Valle di Ledro v Cvokařském muzeu

Na památku ze Starého Rožmitálu ...

... a z Valle di Ledro (k vidění ve veřtatu Cvokařského muzea)

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode