Kosárek za půl milionu

06.12.2016 06:20

Pražská galerie Pictura nabízí 7. prosince 2016 v aukci jeden z nemnohých obrazů významného českého malíře Antonína Kosárka (1830 – 1859). Kosárek, ač pocházel z Herálce na Vysočině, se řízením osudu ocitl jako mladík v Rožmitále. A Rožmitál mu změnil život.

Právě tady totiž opustil chudými rodiči předurčené povolání kancelisty a započal uměleckou dráhu malíře. V roce 1850 si jeho nadání povšiml při jedné z návštěv rožmitálského panství, kde Kosárek pracoval jako začínající úředník, arcibiskup Bedřich Schwarzenberg a finančně mu umožnil vystudovat pražskou Akademii výtvarného umění.

Dílo tohoto významného a malíře 19. století, který je pokládán za zakladatele novodobé české krajinomalby, je zastoupeno v Národní galerii v Praze, v budovách Kanceláře prezidenta republiky a výstavních galeriích v Čechách i na Moravě. Na trhu se Kosárek vyskytuje jen zřídka, své dílo vytvořil za necelých šest roků. Zemřel brzy po svatbě ve věku pouhých 29 let na tuberkulózu, a jak štětcem zaznamenal jeho kamarád Josef Mánes, nevěsta se o smrtelné nemoci svého ženicha dověděla při šití svých svatebních šatů. Moc smutné.

 

Olejomalba Skalnatá horská krajina s bystřinou o rozměrech 27,5 x 33,5 cm z roku 1853 je 7. prosince nabízena v aukci galerie Pictura za vyvolávací cenu 450 000 Kč, přičemž znalci odhadují její cenu až na tři čtvrtě milionu korun. Jiný jeho, stejně velký obraz byl vydražen na jaře tohoto roku jinou galerií za rovný milion.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode