Kovostar oslavil 1. máj

01.05.2015 15:23

Dnes jsme zásluhou sboru dobrovolných hasičů opět prožili ve Starém Rožmitále retro oslavu 1. máje. Vloni se naše hasičky, členky divadelního sdružení, představily jako pionýrky ( viz https://www.staryrozmital.cz/news/svatek-prace-se-opet-slavil-ve-velkem-stylu/  ), letos si vzaly montérky a pracovní obuv a proměnily se v lisařky, svářečky, kantýnské atd., prostě v profese, které byly zastoupeny kdysi ve výrobním družstvu Kovostar, v němž pracovával každý druhý či druhá z obce.

Od 11 hodin, kdy vyšel od hospůdky U splavu veselý průvod, byl Starý Rožmitál vzhůru nohama. Hasiče, hasičky, hasičátka a další aktéry skvělé zábavy pozdravovaly na cestě Ruslandem a Luhem davy přihlížejících. Ve 12 hodin se pak staroměstští hasiči připojili ke koloně vojenské a historické techniky Brdy-Pňovice a zamířili do Rožmitálu.

Této události, která stála účinkující mnoho nervů (zvlášť, když od noci pršelo, ale kolem desáté naštěstí přestalo) a hodin příprav (za což jim hodně a ještě víc děkujeme) se budeme věnovat i zítra a v neděli. V Novinkách totiž vyjdou tři speciály s množstvím snímků o divácích u tratě průvodu, o herecké etudě před Cvokařským muzeem a o přípravě a odjezdu s kolonou do města. Už dnes si můžete prohlédnout dalších téměř čtyřicet fotografií na https://www.facebook.com/Cvokarskemuzeum

Dělnice z Kovostaru se šikují k průvodu před hospůdkou U splavu. Uprostřed mezi nimi je František Loskot, který se stal v roce 1964 předsedou tehdy už sloučeného družstva s věšínským Drukolisem.

Na seřadiště odcházejí za zvuků jakého si pochodu z ochraptělého amplionu a kolem ještě doutnajícího ohně z včerejších čarodějnic.

Průvod se už tradičně řadí na západním konci Starého Rožmitálu před Husákouc domem,...

... odkud vyráží do vsi.

Projíždí (když se hasičské auto v úzkých uličkách otočí) a prochází Ruslandem...

... a pak před objektem bývalého Kovostaru v Luhu, kde nyní sídlí firma Kemmler Electronic, všichni zapózují fotografovi.

Od Kovostaru se průvod, vedený rozvernými hasičátky, vydává Cvokařskou ulici ...

... aby logicky vyvrcholil před Cvokařským muzeem. (Pro nemístní čtenáře: Výrobní družstvo Kovostar založili 1. ledna 1950 větší či menší cvokaři ze Starého Rožmitálu a okolí - více v knize Cvokaři, viz https://www.staryrozmital.cz/o-knize-cvokari/ )

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode