Krásná a nešťastná

07.07.2021 00:02

Do prodejny Drogerie-knihy na rožmitálském náměstí konečně doputoval životní příběh Antonie Reissové, rodačky z Rožmitálu, po níž je ve městě pojmenována i jedna z hlavních ulic.

Patřila k nejkrásnějším, ale také k nejvzdělanějším Češkám první poloviny 19. století. Měla přehled, elán i ambice a připravila si cestu ke kariéře. Pod vlasteneckým jménem Bohuslava Rajská se stala první českou učitelkou a založila první českou školu pro dívky.

Na svoji lásku k slovenskému básníkovi Hroboňovi pokorně rezignovala sňatkem se stárnoucím a ovdovělým Františkem Ladislavem Čelakovským. Vlastenci nazývali její rozhodnutí, učiněné na nátlak kamarádky Boženy Němcové, národní obětí. Zbytek svého krátkého života pečovala sice o národního hrdinu, ale zároveň i o zatrpklého tyrana a jeho čtyři děti. Zemřela v pouhých pětatřiceti letech.

Strhující román je zajímavý i rožmitálskými reáliemi, třeba tím jak syn Jakuba Jana Ryby Arnošt ještě v padesáti nadbíhal o třicet let mladší Antonii či jak se její rodiče z Porýní uchýlili před napoleonským pronásledováním do emigrace do Rožmitálu, kde se stali váženými občany.

Kniha Sága rodu Reissových je nejen o nejmladší dceři Antonii, ale i o jejích sestrách a rodičích, kteří se v Rožmitále z Němců stali Čechy a dcery poté v Praze i významnými českými vlastenkami.

Autorka Hana Parkánová-Whitton, která se provdala do Velké Británie, na sebe v jednom rozhovoru prozradila, že dvakrát ročně jezdí do Prahy a vrací se domů s kufry nabitými literaturou a podklady pro své historické romány. Nejinak tomu bylo i v případě Ságy rodu Reissových, která představuje životem kypícící Rožmitál a Prahu v době národního obrození jinak, než jsme byli navyklí z učebnic.

Do Rožmitálu se Reissovi uchýlili z Boppartu na Rýně (současný snímek Friedrich Gier/Romantische Rhein Tourismus)

Pamětní deska na rodném domě Antonie Reissové vlastněného městem vedle šichtamtu v Rožmitále p. Tř. Je tak zapadlá a nepřístupná, že - nepátrá-li člověk po ní cíleně - nemůže ji nalézt.

Čelakovská Rajská a její představitelka v nedávném seriálu České televize o Boženě Němcové

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode