Kromě kamenů vyoral traktorista i granát

31.10.2018 03:42

Traktorista, který v sobotu na poli u Rožmitálu vyoral nevybuchlou munici, zcela určitě v ten okamžik nekoukal jako vyoraná myš. Naopak mu zatrnulo a hbitě nechal traktor traktorem a upaloval hodně desítek metrů daleko. Pak zavolal na tísňovou linku a nahlásil, že má pod radlicí značně zrezavělý předmět, který vypadá jako protitanková mina.

Na místo nálezu přijeli rožmitálští policisté, kteří okolí zajistili, aby náhodou někoho nenapadlo se ze zvědavosti přijít podívat, a zavolali pyrotechnika. Ten nevybuchlou výbušninu identifikoval jako dělostřelecký granát ráže 122 mm, který vzhledem ke značné korozi mohl být ještě z druhé světové války, i když houfnice tento druh střeliva čile posílaly na cvičného nepřítele i ve vojenském újezdu Brdy. Pyrotechnik poté granát odvezl k řízené likvidaci.

V této souvislosti je nutné znovu zopakovat, že při nálezu podezřelého předmětu je potřeba zachovat nejvyšší opatrnost, neboť hrozí poměrně vysoké nebezpečí výbuchu a usmrcení. S municí se nesmí manipulovat a je nutné okamžitě volat policii na linku 158.

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode