Kulový, Kulová, Kolenatá, Kulonaná...

19.09.2012 13:10

Kdopak kdy neměl mimo rožmitálský region problém, ať už žena či muž, se svým příjmením Kulovaný – Kulovaná. Nositelů tohoto příjmení totiž není v republice až tak mnoho, zato ve Starém Rožmitále se jich vyskytuje řada. Například jen ve Sboru dobrovolných hasičů je na dlouhodobém seznamu 13 Kulovaných.

Kdo slyší příjmení poprvé, zcela jistě ho zkomolí. Ještě, že existují celostátně známí lidé, kteří jeho správnou formu propagují. Ať už je to herečka Anna K., krasobruslařka Lenka K., léčitel a astrolog Ing. Josef K., kulturista Jaroslav K. nebo gynekolog MUDr Eduard K.

Před 15 lety napadlo nositele tohoto příjmení Františka, který pochází z chalupy č.p. 62 v Luhu, zorganizovat ve Starém Rožmitále celostátní setkání nositelů tohoto nezvyklého jména. A tak 20. září 1997 se do Kulturního domu sjelo přes sto Kulovaných ze všech koutů republiky.

V roce 2004 se setkání opakovalo. Místní tisk o něm tehdy napsal: „Pěknou akcí, kterou již po druhé uspořádal staroměstský rodák Ing. František Kulovaný se svou rodinou byl 2. sjezd příslušníků rodu Kulovaných. Zúčastnilo se na 90 dam a pánů Kulovaných a bylo založeno Sdružení rodu Kulovaných. Akce byla ve Společenském centru ve městě. Osob s tímto jménem žije v České republice asi 350, desítky dalších pak v zahraničí. Příjmení Kulovaný má patrně prvopočátek kolem roku 1550 právě na Rožmitálsku. Dnes je tady Kulovaných zdaleka nejvíc z celé republiky.“

Před 15 lety byl Kulturní dům ve Starém Rožmitále obsazen rodem Kulovaných.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode