Léto skončilo. A sucho?

24.09.2018 05:55

I na Rožmitálsku v sobotu skončilo léto a začal podzim, jehož nízké teploty a dešťové přeháňky spíše patří k našemu podbrdskému kraji než dosavadní tropické třicítky. Letos jsme si horka opravdu užili i v naší nadmořské výšce přes 500 metrů nad mořem, a to už od května až do poloviny září. Děti strávily nádherné prázdniny, zahrádkáři nemuseli vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu síci trávu (zato sklízeli velkou úrodu ovoce) a nové koupaliště ve městě zažilo hned při své letošní premiéře ohromný nával.

Ovšem i naše údolí letos doslova vyschlo a jen deštíky posledních dnů zapříčinily, že se příroda po dlouhých týdnech opět trochu zazelenala. Letošní rok se zcela určitě zařadí mezi nejsušší roky posledního století. V celostátním měřítku byl nejkatastrofálnější rok 1953, po něm následoval rok 1959 a třetím nejhorším byl rok 1947, v němž po válečných útrapách dokonce hrozil hlad.

Rožmitálský meteorolog Hubert Hoyer (69) o stavu letošního počasí napsal, že následky zhoubného sucha jsou dalekosáhlé a osobně je v takové šíři nikdy nezažil. Více si přečtěte na webu města na https://www.rozmitalptr.cz/o-pocasi-ve-meste/

Podzámecký rybník a jeden z mnoha starorožmitálských "trávníků" v srpnu

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode