Letos o 20 stupňů méně než vloni

11.08.2016 06:50

Přesně před rokem jsme prožívali další vlnu tropických dnů, kdy nejvyšší odpolední teploty kulminovaly v Rožmitále až na 37,5 °C a také ranní minima místy neklesala pod 20 °C, tj. noci byly tropické. Letos naopak zažíváme nejchladnější dny. Kvůli studenému severozápadnímu proudění se odpolední teploty zastavují na 15 až 18 °C. Dnešní ráno nám také přineslo nejnižší teplotu letošního léta - jen 5,2 °C, při zemi dokonce 3°C. Doufejme, že se letos v létě nepropracujeme k přízemním mrazíkům, jako tomu bylo 26. srpna v roce 1980.

Včera jsme si užili i další anomálii. Nenadálý, pouze několikaminutový poryv větru od severozápadu spolu s deštěm ve městě způsobil paniku a co nebylo na řetězu, létalo po ulicích jako holubičky. Vítr dosahoval místy rychlosti až 70 km/hod.

Snad jedinou radost z letošního léta, které je zatím v průměru o tři stupně chladnější než loňské, mají vodohospodáři, kterým se v podzemí i na řekách zacelují rány z loňského sucha a také rožmitálští houbaři. Jak řekl jistý lufťák z Ruslandu: „Dneska nenajde v lese hřiba jen slepej!".

Přilehává pohlednice na poslání těm, kteří teď z různých důvodů nemohou jít na houby. K dostání v Cvokařském muzeu

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode