Letos se už projedeme po cyklostezce z Rožmitálu do Věšína

06.02.2018 07:57

Ke zvýšení turistického ruchu, které by Rožmitál tak potřeboval, by měla přispět cyklostezka, která se už rýsuje mezi městem a Věšínem. Všechny potřebné pozemky jsou vykoupeny a obě radnice se už dříve dohodly na financování ve svých katastrech i kudy stezka pro koláče povede.

Přitom se v úseku mezi Ruslandem a rybníkem Obžerou muselo brát v úvahu stanovisko Agentury na ochranu přírody a krajiny, která prohlásila materiálem nazvaným „Niva Kotelského potoka“ *) Vlčavu v katastru Starého Rožmitálu za evropsky významnou lokalitu. A to znamená přísný režim, pokud jde o zásahy člověka. Cyklostezka tedy nepovede z nábřeží těsně podél jižní strany potoka, ale o pár metrů dál v poli.

Turisté na kolech, ale i pěší tedy budou moci vyjet a vyjít z rožmitálského náměstí Hofmeisterovou ulicí podél zámku (nikoli projít zámeckým nádvořím, jak ještě bylo za minulého režimu běžné), pokračovat po hrázi Podzámeckého rybníka, alejí Johanky kolem Cvokařského muzea, nábřežím Bartoloměje Sadílka, podél Vlčavy, přes zřízený mostek pod rybníkem Obžera a pak se už dál současnou cestou dostanou do centra Věšína.

Město Rožmitál vyčlenilo na úpravy povrchu z letošního rozpočtu 200 tisíc korun a první zvědavci si už budou moci trasu projet v létě.

*) https://strednicechy.ochranaprirody.cz/res/archive/105/014640.pdf?seek=1373446625

Cyklostezka je vyznačena oranžově. Červenobílá čára označuje hranici katastru Starého Rožmitálu a Věšína. Fotomapa: Seznam.cz

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode