Letošní rožmitálští jubilanti - I/IV

10.01.2022 00:01

Na letošní rok připadá několik kulatých výročí osobností, které se narodily či spojily život s Rožmitálem pod Třemšínem. A tak si je připomeňme:

Před 70 lety se v Rožmitále 7. června narodil budoucí houslový virtuos Václav Hudeček. Dokud žili jeho prarodiče, trávil v našem městě téměř každé léto. Jako zlobivé dítě dostal v pěti letech od táty místo kladiva a hřebíků, které si přál, housle, jež ho měly naučit disciplíně. V patnácti již koncertoval s Královským filharmonickým orchestrem v Londýně. Po celém světě vystupoval na nejprestižnějších pódiích. Ve svém rodném městě koncertoval osmkrát, naposledy loni v říjnu. Z tohoto koncertu je také fotografie.

Beethovenovy skladby pro housle a orchestr patří od počátku do Hudečkova repertoáru

Ve svých čtyřiceti letech nastoupil v roce 1972 do římskokatolické starorožmitálské farnosti budoucí kardinál PhDr. Miloslav Vlk, od jehož narození letos uplyne 90 let a od úmrtí pět roků. V Rožmitále mu byl v roce 1978 odňat státní souhlas k veřejnému výkonu kněžské služby a měsíc pracoval na lisu v provozovně Kova Věšín ve Starém Rožmitále. Počátkem roku 1989 mu bylo umožněno opět působit jako farář v malých farnostech. V roce 1994 jej papež Pavel Jan II. jmenoval kardinálem, od roku 1991 do 2010 byl pražským arcibiskupem a českým primasem.

Miloslav Vlk (stojící druhý zprava) s řemeslníky při opravě kostela v roce 1976

Pokračování zítra.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode