Liberečtí nadchli rožmitálské

20.09.2015 18:50

Jedním z vrcholů letošního roku Jakuba Jana Ryby byl koncert jeho dvou, přes dvě stě let nehraných, ale za jeho života slavných mší, ve farním kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále. Pozoruhodné kompozice - Missa solemnis in Dis (Slavnostní mše Es dur) z roku 1797 a Missa solemnis in C pro Festo Exaltationis S. Crucis (Slavnostní mše C dur k svátku Povýšení sv. Kříže) z roku 1799 - zazněly v neděli 20. září 2015 na místě, pro které vznikly a kde byly poprvé uvedeny, v podání třicetičlenného orchestru a pěveckého sboru Regnis z Liberce.

Plný kostel dlouho libereckým muzikantům a zpěvákům aplaudoval. Byl to ve staroměstském kostele opravdu nezapomenutelný kulturní zážitek. K oslavě 250. výročí Rybova narození se ještě 25. října uskuteční slavnostní koncert rožmitálské základní umělecké školy a poté, 8. listopadu 2015, rozezní v Podbrdském muzeu Rybovými skladbami své mistrovské housle rožmitálský rodák Václav Hudeček.

Více fotografií i textu najdete na https://www.facebook.com/Cvokarskemuzeum/

Koncert Rybových skladeb měl v historickém starorožmitálském kostele nezaměnitelnou atmosféru

Hudebníci ladili nástroje v orchestřišti, zpěvačky a zpěváci se rozezpívávali před kostelem a pod kůrem ...

... a posluchači byli plni očekávání.

Úvodní slovo pronesl předseda Společnosti Jakuba Jana Ryby Hubert Hoyer

Umělecká vedoucí orchestru a pěveckého sboru Regnis Krystýna Stoklasová

Za krásný kulturní zážitek děkujeme nejen libereckým umělcům, ale i členům vedení Společnosti Jakuba Jana Ryby, kteří toto vystoupení, stejně jako ostatní letošní akce, připravili.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode