Majiteli zámku hrozí pokuta

25.03.2006 18:03

25.3.2006    Příbramský deník  

 

Vlastník rožmitálského zámku nikdy nepožádal ministerstvo kultury o finanční pomoc

S pokračujícím chátráním zámku se nemůžou radní smířit. Nechali vyrobit další ceduli, která upozorní návštěvníky města, kdo je jeho vlastníkem. Na situaci upozornila radnice i ministerstvo kultury. Z odpovědi vyplynulo, že vlastník zámku nikdy nežádal o dotaci.

Rožmitál - Ministerstvo kultury odpovědělo radnici na dopis, kterým ho starosta Josef Vondrášek požádal o pomoc v případě neutěšeného stavu zámku. Jeho současným vlastníkem je společnost Trinity Coop, která sliboval, že památku postupně opraví. Ale v zámku se už dlouho nic neděje, nepanuje tu žádný stavební ruch. Do doby, než byl zámek převeden do vlastnictví Arcibiskupství pražského, přispívalo na jeho obnovu ministerstvo kultury dotacemi. Později založená společnost Trinity Coop měla zámek rekonstruovat. Bohužel, zůstalo jen u slibů.

"Nechali jsme vyrobit ceduli upozorňující na to, kdo je vlastníkem zámku. Dáme ji k Brdskému památníku," uvedl starosta Josef Vondrášek. Mnoho turistů, kteří zavítají do Rožmitálu, si totiž myslí, že za památku je zodpovědné město. Od toho se chce radnice distancovat. Podobně to město udělalo v případě polorozpadlé sokolovny.

Pro radní byla překvapující odpověď, která přišla z ministerstva kultury. "Ministerstvo kultury může finančně přispět na obnovu kulturních památek pouze jejich vlastníkům. Vzhledem k tomu, že současný vlastník zámku v Rožmitále pod Třemšínem o finanční pomoc nepožádal, není možno na obnovu zámku přispět ze státních prostředků," uvedl v dopise náměstek ministra kultury František Formánek. Vedení společnosti Trinity Coop se přitom vymlouvalo na to, že jako nový vlastník nemůže žádat o dotace.

Náměstek městu doporučuje, aby se obrátilo na příslušný úřad obce s rozšířenou působností. Ten může vydat rozhodnutí a opatření k nápravě. Vlastník je totiž povinen udržovat památku.

"Pokud opatření ve stanovené lhůtě nesplní, uloží mu obecní úřad s rozšířenou působností pokutu. Dále může provést zabezpečovací práce na památce, a to na náklad vlastníka," vysvětlil další postup František Formánek.

Vyjádření zástupců Trinity Coop se nám nepodařilo sehnat. Starosta Vondrášek se se situací nehodlá smířit a problém hodlá řešit. "Náš stavební úřad se spojí s tímto odborem pověřeného úřadu v Příbrami a dohodneme další postup. Pokud se skutečně společnost bude i nadále vyhýbat zodpovědnosti za stav této historické památky, může jí hrozit pokuta," dodal starosta.

* Rožmitálští se nemohou smířit s chátrajícím zámkem. O situaci informovali ministerstvo kultury. Vyšlo najevo, že současný vlastník nikdy nepožádal o finanční pomoc. * Naposledy čerpalo státní dotaci město, když se opravovala hlavní zámecká věž.


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode