Město finančně podpoří rozhlednu na Třemšíně

14.08.2019 07:56

Jak oznámil 12. srpna Příbramský deník, bude se město Rožmitál pod Třemšínem podílet na stavbě rozhledny na vrcholu Třemšína. Radní Aleš Haluska potvrdil redaktorce listu Šárce Spáčilové, že Svazek obcí mikroregionu Třemšín přispěje na výstavbu rozhledny více jak jedním milionem korun. Celkový rozpočet činí kolem osmi milionů.

Dřevo na rozhlednu dodalo polesí Rožmitál Arcibiskupství pražského, jemuž pozemky v jižních Brdech po církevních restitucích opět patří. „Bylo těžené podle principů „lunárního dřeva“ v prosinci 2018“, píše Příbramský deník, „a to v novoluní bez okamžitého odvětvování. Po dobu tří týdnů kmeny zůstaly ve spádu korunami dolů. Následně byly kulatinové výřezy ručně odkorněny a dočištěny tak, aby poslední letokruh zůstal co nejvíce zachovaný. Tento postup dává dřevu jedinečné vlastnosti pro použití do konstrukce rozhledny.

Více o připravované rozhledně a o historii rozhleden na Třemšíně vůbec si přečtěte v našem článku na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/po-vice-nez-100-letech-bude-na-tremsine-rozhledna/

Vizualizace nové rozhledny: Ateliér Jan Brotánek

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode