Modlitba turisty

25.06.2016 11:20

Už pár týdnů si můžete ve Cvokařském muzeu přečíst tzv. modlitbu turisty. Nenápadný rámeček je umístěn hned v chodbě vlevo od velkoformátové černobílé fotografie cvokařů. Odkud je a kdo ji napsal? Kdo je autorem nevíme, víme ale, že se vyskytuje v turistických destinacích především v jihovýchodní Asii. Věříme, že pobaví i turisty, kteří zavítají do našeho muzea.

 

Bože na nebesích,

Shlédni na nás, na své pokorné a poslušné služebníky, kteří jsou odsouzeni k cestování po této Zemi, kteří fotografují, posílají pohlednice, kupují suvenýry a procházejí se v nevyžehleném, pouze na slunci či kamnech uschlém spodním prádle.

Dej nám v tento den božskou radu ve výběru hotelů, kde si budou vážit naší rezervace, kde nám připraví slušný pokoj ke spaní a kde poteče teplá voda z kohoutku.

Veď nás, drahý Bože, do dobrých, nijak drahých restaurací, kde je znamenité jídlo, přátelští číšníci a pitná voda zahrnuta v ceně.

Dej nám moudrost, abychom dali v zemích, které neznáme spropitné tak akorát. Odpusť nám, když dáme z neznalosti menší spropitné nebo ze strachu vyšší.

Přiměj domorodce, aby nás měli rádi za to, co jsme a ne čím můžeme přispět do jejich peněženek.

Dej nám sílu, abychom zašli do muzeí a parků, vládních budov a do všech pamětihodností, které nám nutí cestovní průvodce.

A když třeba vynecháme nějakou historickou památku, abychom si mohli po obědě zdřímnout, měj nad námi pro naši lidskou slabost slitování.

Pouze pro manžele:

Drahý Bože, zdrž naše manželky od záchvatů nakupování a chraň je od výhodných nákupů, které nepotřebují nebo které si nemohou dovolit. Neuveď je v pokušení, aby nevěděly, co činí!

Pouze pro manželky:

Bože na nebesích, ochraňuj naše manžely od pohledů na cizí ženy a jejich srovnávání s námi. Ochraňuj je, aby se v kavárnách a nočních klubech neztrapňovali. Především jim nepromíjej, že údajně nevědí, co činí!



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode