Most musí ještě vydržet

05.03.2018 05:20

V srpnu minulého roku jsme společně s rožmitálskou radnicí předpokládali, že letos v létě by mohla začít rekonstrukce mostu přes Vlčavu ve Starém Rožmitále (viz https://www.staryrozmital.cz/news/kauza-cvokarska-a-most-8-8/). Všichni v obci vědí, že most důkladnou opravu nezbytně potřebuje, anebo se musí zbourat a postavit nový.

Od loňského podzimu se však situace vyvíjí poněkud jinak. Radnice rozeslala čtyři poptávky projekčním kancelářím, aby vypracovaly dokumentaci na základě studie a diagnostického průzkumu firmy Valbek. A nic. Nikdo se nechce naším mostem zabývat!

Lze to vysvětlit i tím, že jsme se ocitli ve špatné době, kdy projekční kanceláře specializující se na mosty nestíhají. Nejen Libeňský most a lávka v pražské Tróji, ale i desítky, ba možná stovky dalších mostů a lávek po celé zemi jsou teď podrobovány průzkumu, jak dlouho ještě vydrží a jejich majitelé hledají rychlá a co nejméně bolestná a levná řešení.

A jak to vidí rožmitálští radní s mostem v Luhu dál? Letos se každopádně nic viditelného dělat nebude. Sežene-li město odbornou firmu, bude vypracována projektová dokumentace a zahájeny přípravné práce.

A jaká varianta zvítězí? Asi nejsprávnějším řešením bude most zbourat, postavit nový a vedle zřídit most provizorní. Náklady odhaduje radnice do 10 milionů korun. Jen zbourání starého mostu by obnášelo 1,2 mil. Kč a postavení dočasného mostu by spolklo půldruhého milionu.

Jedno je ale jisté. Řešení situace s mostem bude stát Rožmitál těžké peníze, zvlášť když si uvědomíme, že ročně město hospodaří s rozpočtem jen necelých 100 milionů korun. A na most údajně dotaci dostat nelze.

Most ve Starém Rožmitále při zvýšené hladině Vlčavy

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode