Mrzlo, až praštělo

19.01.2021 00:03

V noci na dnešek jsme zažili nevídaný mráz. Stanice Českého hydrometeorologického ústavu v Rožmitále p. Tř. totiž naměřila už ve 20 hodin -17°C a o hodinu později dokonce -19,7°C.

Nedejte se ovšem mýlit! To bylo 19. ledna v roce 2016 a byl to u nás poslední velký mráz. Letošní zima je k nám ovšem zatím velmi přívětivá – teploty mírně pod nulou a sníh.

V Rožmitále, v nadmořské výšce přes 500 metrů nad mořem a na svahu Brd, ovšem dříve mrzlo, až praštělo dost často. Ti nejstarší si určitě pamatují na rok 1942, kdy byly mráz až -32°C a sněhu napadlo tolik, že se lidé museli z příbytků provrtávat tunely.

A když půjdeme ještě víc do historie, tak je nezapomenutelný rok 1929. Tehdy přišla do rožmitálského údolí pořádná zima až v únoru a stála za to. Kronikář tehdy napsal, že tak krutá zima, jako byla v onom roce, se snad vyskytuje jednou za sto let. Mrazy byly až -39°C, rybníky promrzly až na dno, zvěř se stahovala k lidským příbytkům a ve studnách nebyla skoro žádná voda. Ve studni v Luhu, v nynější Cvokařské ulici před stavením č. p. 75, se udržel led ještě do konce dubna a v lesích byl zledovatělý sníh ještě začátkem května. Mrazem zašlo mnoho ovocných stromů.

Leden 2016 ve Starém Rožmitále

Zamrzlá Vlčava v Luhu. Foto: Vlasta Schwangmeierová

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode