Sledovali jsme on-line: Muzejní noc se změnila na povodňovou

01.06.2013 22:16

Aktuální zpravodajství každou celou hodinu:

09.00 – Ve Starém Rožmitále sice pořád platí nejvyšší stupeň, tedy ohrožení, ale voda stále mírně klesá. Teď je hladina o 39 cm níže než byla při kulminaci mezi druhou a třetí hodinou v noci. Je zataženo, ale neprší.

Voda také opadla na měřicí stanici v Zadním Poříčí. Řeka zde kulminovala ve 4 hodiny s výškou hladiny na 204 cm, v 8.30 hod. bylo už ale naměřeno „jen“ 193 cm.

Touto zprávou končíme noční on-line zpravodajství s nadějí, že nic vážného se už ve Starém Rožmitále nestane. V domácnostech asi začneme vracet věci na původní místa. Právě jsme otevřeli Cvokařské muzeum.

Při kulminaci nebyly schůdky u mostu vidět. V 9 hodin byla už voda níže o 39 cm.

Podemletý náletový strom pár metrů od mostu po proudu řeky. Technické služby města budou mít asi nejen tady co dělat.

Okrasná jezírka se opět stávají okrasnými jezírky.

08.00 – Vlčava ve Starém Rožmitále opět poklesla asi o dva centimetry. Déšť se mění v přeháňky. Mezi mraky občas probleskne slunce. Hned je veseleji. Na mostě se zastavují lidé jdoucí do kostela na nedělní mši. Třetí stupeň ale trvá.

V Zadním Poříčí řeka od třetí hodiny po sedmou, kdy je k dispozici poslední měření, osciluje mezi 204 a 200 cm. Za poslední hodinu zde hladina klesla o jeden centimetr. Rovněž trvá 3. stupeň.

07.00 – Úleva! Hladina Vlčavy klesla ve Starém Rožmitále o dobrých 25 centimetrů! Stále však platí třetí nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Stejně jako od dvou hodin na měřicí stanici v Zadním Poříčí. Slabě poprchává.

Vlčava v Luhu ve Starém Rožmitálu v neděli 2. června 2013 v 7 hodin ráno.

03.00 – Konečně dobrá zpráva. Voda ve Starém Rožmitále o jeden až dva centimetry klesla! Neprší! Od za deset minut dvě je ale v Zadním Poříčí už nejvyšší stupeň ohrožení. Zdá se, že nejvyšší vlna už putuje od Březnice dál k Vltavě.

Ráno moudřejší večera. Další zpráva bude následovat v 7.00.

02.00 hodin – Na měřicí stanici v Zadním Poříčí před Březnicí stoupla voda od 23 hodin do jedné hodiny téměř o 40 cm a rychle dosáhla druhého stupně. Do vyhlášení třetího stupně znamenajícího ohrožení, už chybí v Poříčí jen několik centimetrů.

U nás máme nejvyšší stupeň již od 22. hodiny. Déšť už naštěstí není co býval a výška hladiny Vlčavy zůstává už hodinu na stejné úrovni.

01.00 hodin – Voda, nyní v mohutné řece Vlčavě stále, i když se zdá, že pomaleji, stoupá. Stromy podél řeky na plácku stojí ve vodě a na travnatých plochách se vytvářejí jezera. Na Nábřeží Bartoloměje Sadílka však voda není, ale majitelé automobilů raději přejíždějí zaparkovat do výše položených míst. Chvílemi déšť polevuje.

24.00 hodin – Nic nového, stále prší a vítr zesiluje. Voda ve Vlčavě opět mírně stoupla. Přes most pomalu přejíždějí dobrovolní hasiči z města i Starého Rožmitálu. Na městském úřadě zasedá už několik hodin povodňový štáb. Technické služby začínají pytlovat písek. Stavidla rybníků přestávají vodě bránit. Odpouští se Podzámecký rybníka rybník Jez.

Měřidlo v Zadním Poříčí už ukazuje první stupeň povodňové aktivity. Výška hladiny tedy přesáhla 150 cm. Zavíráme Cvokařské muzeum, ale necháváme v něm alespoň rozsvíceno. Pro lepší náladu u řeky postávajících lidí.

23.00 hodin – Stále prší, ale začíná vítr. Mohl by mraky pohnat někam jinam, kde mají vody málo. Hladina pořád stoupá, v průměru cca 10 cm za hodinu. Na nábřeží a u mostu se shromažďují starousedlíci i lufťáci a snaží se uhádnout další vývoj.

Pan Blažek hlásí, že se obrátil proud v kanálu pod vozovkou, jenž ústí do řeky, a voda mu tím pádem zaplavuje dvůr. Fanynka muzea kočka Fanynka sedí na posledním, zatím jen lehce zatopeném schůdku u mostu, a příšerně mňouká. Násilím ji musíme odvléci od řeky. Pod mostem je naštěstí ještě dost místa pro průtok větší vody.

Měřicí stanice v Zadním Poříčí kupodivu stále hlásí normální stav, do 1. stupně povodňové aktivity už tady ale chybí jen 12 cm. Je záhadou, kam se voda na cestě k Březnici ztrácí.

22.00 hodin - Říčka protékající Starým Rožmitálem přeci jen zahrozila. Od rána prší, lesnaté vrchy jsou již plné vody z předešlých dní, a tak není divu, že i Vlčava stoupá. Dnes 1. června 2013 odpoledne jsme psali, že se drží stále v normálu. Teď ve 22 hodin už to ale bohužel není pravda.

Ve Starém Rožmitále, v částech Luh a Rusland,  již panuje nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Naštěstí ale hladina zatím nedosáhla výšky jako při podobné situaci vloni v noci z 23. na 24. prosince Viz:

 https://www.staryrozmital.cz/news/dnesni-noc-bude-dlouha/  

Tehdy se ale náš tok k ránu uklidnil a k žádným škodám nedošlo. Uvidíme, jak to dopadne tentokrát.

Na měřidle v Zadním Poříčí je stále hlášen normální stav. Ve Starém Rožmitále jsme však oproti Zadnímu Poříčí o hodinu napřed.

Zatím stále prší. Plánovaná muzejní noc se změnila na bezesnou povodňovou noc.

Aktuální stav hladiny v Zadním Poříčí můžete sledovat na titulní stránce webu města: www.rozmitalptr.cz

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode