Na 60 záchranářů hledalo houbaře

13.09.2018 03:35

Před pěti lety se stala na Rožmitálsku událost, která se naštěstí až tak často neopakuje.

Noc z 13. na 14. září 2013 byla pro desítky dobrovolných hasičů i policistů z Rožmitálska hodně dramatická. Na tísňovou linku bylo totiž večer oznámeno, že se z hub nevrátil 89letý muž, jenž odešel sám do lesa už v jednu hodinu po poledni.

Kolem dvacáté hodiny se rozjela velká pátrací akce, do které se zapojily všechny sbory dobrovolných hasičů devátého, rožmitálské okrsku, hasiči z Březnice a policisté. Do pěti minut od začátku houkání sirény se seběhlo i do hasičské zbrojnice ve Starém Rožmitále sedm hasičů, kteří odjeli spolu s ostatními sbory do prostoru severovýchodně od bývalých kasáren, odkud se rozvíjelo noční pátrání.

Dramatické chvíle nakonec vyústily v šťastný konec. Těsně předtím než měl z Prahy vzlétnout vrtulník s termovizí a šedesát záchranářů se mělo v lese rozvinout do rojnice, přišla zpráva, že stařík, celý zkřehlý a vyčerpaný, byl rodinou nalezen na autobusové zastávce v Bezděkově. V lese bloudil celé odpoledne i večer, třikrát se sice dostal na dohled pročevilského kostelíka, ale cestu domů do Rožmitálu p. Tř., kde trvale bydlel, nenašel. Na toulkách za houbami strávil bez jídla a pití celých osm hodin. Po jednadvacáté hodině bylo pátrání odvoláno.

Tak při hledání hub, tedy kdyby rostly, nemějte oči jen při zemi, ale občas se rozhlédněte, kde jste, kam teče potůček, jak jsou postavena mraveniště, na které straně mají smrky méně jehličí či lišejníků a kde je slunce!

Starorožmitálští hasiči při pátrací akci po houbaři



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode