Na konec nečekaně přišel Japonec – I/II

18.09.2017 04:46

Velké, ale zároveň milé překvapení čekalo na předsedu Společnosti Jakuba Jana Ryby Huberta Hoyera, když minulé pondělí 11. září končil ukázku z Rybova díla na „Rybových“ varhanách v kostele ve Starém Rožmitále.  Mezi dvaceti turisty, kteří napjatě naslouchali Rybově hudbě, se náhle objevil Noritaro Dei, japonský tenor a velký ctitel a propagátor české hudby a Rybových skladeb v Japonsku.

Kdysi se už s panem Hoyerem setkal. Studoval totiž v Olomouci a Rybovu Českou mši vánoční viděl v televizi. Natolik ho uchvátila, že začal navštěvovat její živá provedení. A když zjistil, že se Jakub Jan Ryba narodil ve stejný den (26. října) jako on, propadl mu úplně. Naučil se dobře česky a za manželku si vzal dívku, jež studovala na konzervatoři v Praze a shodou okolností se narodila ve stejný den jako malíř Alfons Mucha. Úzký a intenzivní vztah k české hudbě a k Čechám byl zpečetěn.

Noritaro Dei sice za dob svých studií už v Rožmitále byl a znal i pořad z japonské televize, v němž o Rybovi vyprávěl právě Hubert Hoyer. Při pondělní nečekané návštěvě však poprvé stanul v kostele, v němž Jakub Jan Ryba působil jako regenschori a kde patrně poprvé zaznělo i jeho nejslavnější dílo. Z kůru se rozhlížel po kostele a v duchu si představoval atmosféru při mši, která tady pravidelně zaznívá na Štědrý večer.

Přestože Rybova Česká mše vánoční má strukturu klasické latinské mše, neodehrává se v Betlémě, ale někde v sněhem pokryté krajině ve středních Čechách. Jak napsal japonský server, lidový charakter a jednoduchost, to jsou právě rysy, které už přes 200 let oslovují posluchače na celé zeměkouli.

Vloni se Noritaro Dei rozhodl poprvé uvést živě Rybovu mši v Japonsku. Přesně 220 let od jejího vzniku.

(Dokončení zítra)

Hrací skříň varhan v kostele ve Starém Rožmitále, na něž hrával J. J. Ryba a Noritaro Dei

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode