Na konec nečekaně přišel Japonec – II/II

19.09.2017 03:18

Vloni poprvé zazněla v Japonsku „na živo“ Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Iniciátoru koncertu panu Noritaru Dei se tak splnil sen, který snil od prvního seznámení s Rybovou skladbou před deseti lety.

Dei se dal dohromady s předsedkyní Japonsko-české společnosti přátelství Muratou a houslistkou Yamazakou, které nějaký čas žily v České republice a od té doby propagovaly českou hudbu. Organizace se ujal tokijský Dům umělců a celou událost zastřešilo České centrum.

V neděli 18. prosince 2016 přesně v 16 hodin v katolickém kostele Senzoku v Tokiu tedy ponejprv zazněly tóny České mše vánoční v Japonsku. Připravených 250 míst nestačilo, a tak, přestože vstupenka stála v přepočtu našich 400 korun, přidávala se další sedadla. Mezi zpěváky, které doprovázel komorní orchestr a pěvecký sbor, byl samozřejmě i tenor Noritaro Dei.

„Rybova mše v Tokiu skončila velkým úspěchem a posluchači doufají, že se její uvedení stane v dalších letech v Tokiu před Vánocemi tradicí. Bylo to fantastické, kostel byl plný, a i když skladba není dosud v Japonsku tak známá, atmosféra byla strhující a mši jsme si všichni zamilovali“, řekla hned po koncertu předsedkyně Japonsko-české společnosti přátelství Yukiko Murata.

Zkoušky začaly v říjnu a podle vyjádření interpretů nebyla největším oříškem orchestrální část mše, ale její text. Přestože skladba byla přeložena do řady jazyků včetně němčiny či angličtiny, japonští umělci se rozhodli, že ji publiku představí v originální, tedy české verzi. V pěveckém sboru byly především vysokoškolačky, které obtížný cizí jazyk zvládly velice rychle, dodala paní Murata.

A co pan Noritaro Dei? Tomu minulé pondělí ve starorožmitálském kostele, kde si mohl pohladit varhany, kterých se dotýkaly ruce Jakuba Jana Ryby, ukápla i slzička. Natolik si Rybovu nejznámější skladbu zamiloval, že ji letos před Vánocemi uvede v Tokiu znovu.

Plakát k uvedení Rybovy mše vloni v Tokiu

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode