Náhrobek syna J. J. Ryby prochází důkladnou obnovou

26.11.2014 07:32

V těchto dnech dokončují kameníci na starorožmitálském hřbitově renovaci náhrobního kamene lékaře Josefa Arnošta Ryby, syna skladatele a učitele Jakuba Jana Ryby. Náhrobek byl na hřbitov ve Starém Rožmitále přenesen v roce 1993 díky iniciativě Společnosti Jakuba Jana Ryby z Olšanských hřbitovů v Praze.

Krásnou myšlenku, že syn bude ve Starém Rožmitále odpočívat vedle svého otce, poněkud zkalila skutečnost, že při exhumaci v Praze nebyly v hrobě překvapivě nalezeny žádné tělesné pozůstatky, ač zde měla být pohřbena celá Rybova rodina. Už tehdy byl náhrobek a pod ním prázdný hrob v žalostném a neúplném stavu.

MUDr Josef Arnošt Ryba (1795 – 1856) byl od roku 1824 doktorem lékařství a od roku 1828 stavovským očním lékařem. Léčil asi čtyřicet tisíc nemocných a provedl kolem tisíc dvě stě operací. V letech 1847 – 1849 byl děkanem lékařské fakulty v Praze. Vědecké práce publikoval především z oblasti oftalmologie, psal ale také o choleře a v době její epidemie v roce 1831 ošetřoval nemocné.

Současnou důkladnou opravu náhrobku před jubilejním rokem jeho otce financuje na popud Společnosti Jakuba Jana Ryby rožmitálská radnice.

Zrestaurovaný náhrobek Josefa Arnošta Ryby uvnitř i vně hřbitova.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode