Národní házená: Tři výročí v jednom roce – 40 let ve St. Rožmitále 6/8

22.06.2015 07:46

V roce 1975 se potvrdilo, že kořeny národní házené ve Starém Rožmitále zarostly příliš hluboko a že ani dvanáctiletá přestávka nemohla natrvalo přerušit tradici této hry ve zdejší obci.

Založení oddílu národní házené bylo schváleno na členské schůzi místní organizace Socialistického svazu mládeže 22. června 1975, tedy na den přesně před 40 lety. Bezprostředně po ustavení oddílu bylo započato s obnovou bývalého hřiště. Při práci bylo odpracováno více jak tisíc hodin. První utkání na znovu vybudovaném hřišti bylo sehráno 14. září 1975.

Hráčský kádr měl z počátku toto složení: Miroslav Leiterman, Miroslav Trčka, Karel Sadílek, Svatopluk Zehnula, Pavel Zehnula, František Franěk, Václav Sýkora, Eman Trefný, František Hroch, Josef Melichar, Ladislav Kopáček, Pavel Metlička a František Šourek. Trenérem byl Alois Metlička. Po dohodě s okresním výborem Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) v Příbrami a OV ČSTV v Rokycanech byl oddíl zařazen do soutěží Západočeského kraje.

V roce 1976 byl poprvé uskutečněn memoriál Karla Chloupka jako vzpomínka na krvavou daň, kterou zaplatilo mnoho chlapců národní házené. Pavel Zehnula absolvoval kurz trenérů. František Šourek a Jiří Homulka získali průkaz rozhodčích. První sezóna skončila podle předpokladů, které si hráči dali: Sbírat zkušenosti a umístit se v polovině tabulky. Skončili šestí z osmi účastníků okresního rokycanského přeboru.

Úprava hřiště pokračovala. Je instalováno rozhlasové zařízení a ukazatel skóre, je zahájena stavba kabin a klubovny. V roce 1982 hrálo družstvo stále okresní přebor Rokycan. Na jaře skončilo na prvním místě bez ztráty bodu se skórem 316:153. Po tomto úspěchu čekala hráče kvalifikace o postup do krajského přeboru Západočeského kraje. Mimo našich hrál kvalifikaci Sokol Oplot za Plzeň - jih a Sokol Kyšice za Plzeň - sever. V kvalifikaci naše družstvo neuspělo. Prohrálo s Oplotem 9:7 a s Kyšicemi 9:8. Postoupil Oplot.

Pokračování příště.

Mužstvo Starého Rožmitálu před svým prvním utkáním po obnovení národní házené v obci 14. září 1975.

První ročník Memoriálu Karla Chloupka 11. července 1976 vyhrálo domácí mužstvo SSM Starý Rožmitál.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode