Národní házená: Tři výročí v jednom roce – 40 let ve St. Rožmitále 7/8

25.06.2015 19:16

Rok 1983 je možno považovat za velmi úspěšný, protože po vítězství v okresním přeboru znovu náš tým postoupil do kvalifikace, která se uskutečnila v Oseku. Postupně porazil Blovice i Hromnice a probojoval se do krajského přeboru.

O postup do krajského přeboru bojovali: Miroslav Leiterman, František Franěk, Pavel Metlička. Miroslav Trčka, Svatopluk Zehnula, Pavel Zehnula , František Hroch, Vlastimil Trefný, Miroslav Štěrba a Josef Melichar. V tomto období byl trenérem František Leiterman. V prvním ročníku krajského přeboru se družstvo umístilo na sedmém místě z dvanácti účastníků. V sezoně 1986-87 získává družstvo bronzové medaile v této náročné soutěži. V sezoně 1990-91 pokročilo družstvo o stupínek výše a získalo stříbrné medaile. V sezóně 1993-94 bylo opět na stupni vítězů, tentokráte znovu na bronzové pozici.

Ve Starém Rožmitále ale nebylo jen družstvo mužů, českou házenou hrávaly i ženy a mládež

Jejich výsledky sice nedosahovaly takové úrovně, jako měla mužská házená, ale nelze je vynechat.

16. dubna 1944 sehrály ženy svůj první zápas ve Starém Rožmitále. V kronice se dočteme: DTJ Starý Rožmitál - Litavan Bohutín 1-3 (1-0). Naše ženy měly po celou dobu zápasu převahu, ale hrály neúčelnou hru: Příliš kombinací před brankou a málo střelby. Sestava: M. Pláková, M. Šmídová, R. Milcová, M. Záveská, R. Šmídová, E. Brdová, M. Hájková. První historickou branku dala E. Brdová. Druhý zápas skončil 3:3, když soupeřky byly z S.K. Březové Hory a odveta se stejným soupeřem již byla vítězstvím 4:3.

Novější generace po obnově činnosti oddílu v roce 1975 vytvořila partu v sestavě: Martinová, Melicharová, Špalová, Hrdinová, Beránková, Jarka a Marie Plachých, Minaříková, Jedličková a Štěrbová. Hráčky Jedličková a Štěrbová byty vybrány na soustředění juniorek ČSR. Z mužů se této cti dostalo M. Leitermanovi a L. Kopáčkovi. Veliké uznáni si zaslouží hráčky Jana Melicharová, Zdena Fraňková a Květa Zehnulová, které svou prací s mládeží vytvářely nedocenitelné hodnoty. O novou generaci jak děvčat, tak kluků v žákovských družstvech se starali, jak aktivní, tak bývalí hráči a hráčky s nejvyšší odpovědností.

Pokračování příště.

Mužstvo Starého Rožmitálu - už pod hlavičkou TJ Spartak Rožmitál - vítěz rokycanského okresního přeboru v sezoně 1977 - 1978. Foto z archivu házenkářů.

Národní házenkáři Spartaku Rožmitál na snímku ze 6. července 1983. Foto z archivu Jaroslavy Baštové.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode