Národní házená: Tři výročí v jednom roce – 85 let ve St. Rožmitále 3/8

14.06.2015 06:32

Česká (národní) házená byla založena ve Starém Rožmitále těsně před třicátým rokem 20. století. Začínalo se "od píky". Mezi první průkopníky patřili Karel a Rudolf Chloupkové, Karel Fous, František a Karel Homolkové, Daniel a Miloslav Petráňové, Karel a Václav Kalové, Antonín Pazderník a Alois Šmíd. Práce bylo mnoho a těch několik nadšenců by na všechno nestačilo. Pomáhal i mladší Václav Homolka, Rudolf Šourek a celá řada ostatních. Možno říci celá mužská část vesnice. Práce bylo hlavně na úpravě hřiště. Bylo děláno na pastvině mezi dvěma úvozy, kudy se vozívalo seno z luk. Mechanizace byla lopata, kolečko, krumpáč.

O počátcích házené ve Starém Rožmitále je třeba se zmínit o učiteli rožmitálské školy V. Bartůňkovi, který s chlapci začal v hodinách tělocviku hrát i českou házenou, takže kluci od malička vstřebávali házenkářský fortel. Hřiště ani pořádně neslehlo a mužstvo začalo trénovat. Když to čas a práce dovolily.

Netrvalo dlouho a přišla ke cti kola značek Tripol, Solo nebo Eska a jiní veteráni, kde bys značku marně hledal.  Házenkářští nadšenci se vydali po Plzeňsku, kde hráli své první zápasy. Desítky kilometrů tam, desítky kilometrů zpátky. Šlapali poctivě na silnici i na hřišti. Oficiální soutěž začalo hrát mužstvo Dělnické tělocvičné jednoty (DTJ) Starý Rožmitál na Strakonicku v rámci okresní soutěže. Tu vyhrálo a od roku 1934 hrálo na Plzeňsku přebor na úrovni krajské soutěže, kde po roce skončilo na třetím místě.

Sestava, která zahájila v roce 1930, tedy před 85 lety v DTJ Starý Rožmitál činnost, byla tato: Antonín Pazderník, Rudolf Šourek, Václav Kala, Karel Kala, Karel Chloupek a Karel Fous. Předsedou jednoty byl František Fous.

Pokračování příště.

Na starorožmitálském házenkářském hřišti se konala i veřejná cvičení. To na snímku je z roku 1934.

Tady se ovšem hraje házená. Povšimněte si svátečního oblečení diváků.

První družstvo české házené DTJ (Dělnické tělocvičné jednoty) Starý Rožmitál v roce 1930: sedící zleva K. Kala, A. Pazderník a K. Fous, za nimi v pokleku K. Chloupek, stojící zleva: F. Homulka, V. Kala, R. Šourek a předseda DTJ F. Fous. Snímky z archivu Růženy Zdvihalové a Jiřího Homulky.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode