Národní házená: Tři výročí v jednom roce – 85 let ve St. Rožmitále 4/8

17.06.2015 04:38

V roce 1934 dochází k reorganizaci české házené v Plzeňském kraji, kde se česká házená hrála na nejvyšší úrovni. Byla ustavena soutěž na úrovni první ligy. Ani tady chlapci ze Starého Rožmitálu nedělali hanbu české házené a své obci. V roce 1935 tvoří čelo tabulky DTJ Plzeň I, DTJ Starý Rožmitál a DTJ Třemošná. To už chlapci hráli v sestavě brankář: Václav Homulka, obrana: Karel Kala, Karel Fous a Karel Homolka, útok: Miloslav Petráň, Václav Kala a František Homolka. Uvedená sestava byla snad na Plzeňsku nejobávanější a útok Miloslav Petráň, František Homolka a Václav Kala vůbec nejlepší. Kolem roku 1935 došlo tedy k prvnímu omlazení družstva, které pak pokračovalo v roce 1938. V tomto roce je založeno také druhé družstvo. Tak prakticky hrají všichni chlapci v obci českou házenou. Bohužel období po roce 1938 hluboce zasáhlo nepříznivě i do soutěží české házené. Soutěže se rozpadly a vlastně až do roku 1945 dochází jen k vzájemným přátelským zápasům, turnajům, v některých letech se hrají mistrovské soutěže na úrovni okresů.

Celou činnost řídí Karel Chloupek a František Leiterman. V roce 1941 hráli házenkáři Starého Rožmitálu Český pohár. Porazili Písek, Vodňany, Strakonice a Třeboň a prohráli až ve finále.

Pak to přišlo! Většina musela do Německa pracovat ve válečném průmyslu. Než odjížděli do Říše, řekli si, že ještě nic neskončilo, že se přeci musí vrátit, obléknout stejný dres a budou se radovat z dalších gólů a vítězství.

Pokračování příště.

Dvě momentky ze zápasů na konci 30. let.

Stojící zleva František Homulka, Karel Kala, Karel Chloupek, Václav Kala, sedící: Karel Homulka, Alois Šmíd a Karel Fous. Snímky z archivu Jiřího Homulky a házenkářů.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode