Národní házená: Tři výročí v jednom roce – 85 let ve St. Rožmitále 5/8

20.06.2015 04:56

Doma jich zbylo jen pár. Zbylí kluci ale hráli dál a Karel Chloupek každý týden psal do Říše, jak hráli. Na obálku psal: Josef Fryauf a Václav Synek – BMW Mnichov. Jednou napsal, bylo to v roce 1942, že Starý Rožmitál hraje turnaj v Radotíně a připsal den a hodinu začátku. Václav Synek, Josef Fryauf a Petr Čejka s nasazením vlastního života přeběhli hranice a začátek turnaje stihli. Turnaje se účastnilo 36 družstev.

To už se vytvořila nová silná sestava čtyřicátých let. V Radotíně nastoupili: brankář Václav Synek, obrana Fr. Leiterman, Josef Fryauf, Miloslav Petráň, útočníci Alois Metlička, Karel Mašek, Petr Čejka. V prvním kole prohráli, ale nakonec vyhráli útěchu a nádherný pohár.

Pak nastala těžká doba. Po turnaji v Radotíně jeli zpátky do Říše za prácí a čekala je tam smrt. Karel Chloupek zahynul v Terezině. Mužstvo se tenčilo a kluci věděli o těch, co umírali. Petr Čejka, Václav Fryauf a Eduard Berka si již neoblékli dres, na který se tolik těšili.

Po válce byly znovu zahájeny mistrovské soutěže na úrovní krajského přeboru. To již hraje vlastně čtvrtá generace hráčů od založení oddílu české házené ve Starém Rožmitále. V poválečných letech dochází k sjednocení tělovýchovy, a tak chlapci hrají pod hlavičkou Spartaku Rožmitál.

Po odchodu některých výborných házenkářů za prací do pohraničí a na studia (Mašek, Synek, Leiterman a další), se hrálo se střídavými úspěchy podle toho jaká se sešla sestava. Po vítězství přicházejí porážky a v družstvu se střídají: František Sobotka, Jiří Blažek, Miroslav Pechar, František Jedlička, Josef Flemr, Alois Metlička, Josef Květoň, František Minařík, František Leiterman, Josef Leiterman, Karel Kala, Jaroslav Martínek, Ladislav Šmíd.

V soutěži na Plzeňsku hrála družstva Plas, Ejpovic, Litohlav. Dobříva, Hrádku, Letkova, Plzence, Rokycan, Šťáhlav, Stupna, Oseku, Blovic, kde národní házená měla své pevné kořeny. Zájem o házenou však slábne, mužstvo se často schází jenom v sedmi, diváků ubývá, a tak v roce 1963 národní házená ve Starém Rožmitále končí. Mužstvo odstupuje ze soutěže.

Starorožmitálské mužstvo na začátku Protektorátu Čechy a Morava. Obě fotografie jsou z archivu Jaroslavy Baštové.

Ti, kteří se nevrátili z války domů (Detail z pomníku na starorožmitálské návsi.)

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode