Národní házená už není totéž co česká házená

25.04.2017 02:49

V listopadu jsme informovali o dost nepochopitelném kroku Českého svazu házené, který představil nové logo a pojmenování pro házenou neboli handball - česká házená. (viz https://www.staryrozmital.cz/news/chaos-muze-zacit/ .) Tím pěkně zamotal hlavu sportovní veřejnosti, neboť česká házená je původní název pro národní házenou, která se hraje i ve Starém Rožmitále.

Tohle si samozřejmě nemohl nechat líbit Svaz národní házené, a tak poslední březnový den poslal předseda svazu Jiří Cedidlo protestní dopis prezidentu Českého svazu házené Radku Bendlovi, v němž mimo jiné popsal dlouhou historii české resp. národní házené, která tu byla před handballem. Ze závěru dopisu vyjímáme:

„Jsem přesvědčen o tom, že z výše uvedených historických dat a souvislostí jasně vyplývá, že slovní spojení „Česká házená“ historicky i věcně patří k národní házené, nikoliv k handballu. Používat název Česká házená a mít tím na mysli Český handball je zavádějící a matoucí, a je nejen pamětníky vnímáno jako útok na náš národní sport a zpochybnění jeho historie.

Proto si Vás dovoluji tímto vyzvat, abyste se z titulu své funkce zasadil o změnu aktuálního brandu Vašeho svazu a do budoucna abyste již slovní spojení „Česká házená“ v souvislosti s handbalem nepoužívali.“

Tak uvidíme, zda se předsedovi Svazu národní házené povede zvrátit rozhodnutí handballových orgánů. Ke korespondenci, kterou jsme s panem Cedidlo vedli, se ještě vrátíme.

Nové logo s novým názvem pro handball

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode