Apríly mají až nečekanou odezvu

02.04.2020 02:51

Včerejší aprílový žertík, že bude rožmitálský městský úřad kompenzovat zvýšené životní náklady občanům a zvyšovat jejich imunitu medem z městských včelínů, způsobil hned ráno přetížení telefonních linek na radnici. Museli jsme tedy zprávu ještě dopoledne uvést na správnou míru.

První duben je jediným dnem v roce (i v době koronaviru), kdy je každému (tedy i novinářům) dovoleno někoho mystifikovat. Tedy měl by být jediným dnem. Bohužel záplava fake news poslední dobou na internetu i v tradičních médiích neustává, nehledě na apríl.

Vloni jsme například 1. dubna psali o vytápěné hale pro národní házenkáře ve Starém Rožmitále a předloni naše zpráva, že rožmitálské náměstí se stane obětí svérázného experimentu památkářů, zmátla dokonce i redaktora Mladé fronty Dnes.

V roce 2015 jsme připravili horkou chvilku představitelům Společnosti Jakuba Jana Ryby, když jsme pár dní před zahájením Rybových slavností nechali nalézt jeho pravou podobiznu.

Leckdo nemohl 1. dubna překousnout naše sdělení, že Rožmitál bude přejmenován na Rožtimál, aby už nadále nedocházelo k matení obyvatelstva, neboť existují ještě další tři obce stejného jména. Při představě, že by si Rožmitalané museli měnit všechny doklady se leckterému našemu čtenáři zatočila hlava.

Podobně se nechalo nachytat dost lidí zprávou, že rožmitálský zámek vyvlastní stát pro předem známého zájemce. A těmi, kdo chtěli zdevastovaný zámek opět přivést do krásy, měli být potomci rodu Gryspeků, tedy dávných majitelů.

Všechny naše aprílové zprávy jsme shrnuli do jednoho materiálu, který si teď můžete přečíst na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/rozmitalske-aprilove-zertiky/

Baronka Roma Griessenbeck von Griessenbach und Hahnreit žijící v jižním Německu shromažďovala přes 50 let data o svém rodu v Čechách, jež zpracovala do knihy, která vyšla i v češtině. V naší aprílové zprávě v roce 2017 měla velký zájem o koupi sídla svých předků v Rožmitále
 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode