„Naše“ hřeby na jižní Moravě?

07.07.2016 05:56

Reportáž o Cvokařském muzeu 26. června 2016 v pořadu České televize Toulavá kamera našla odezvu i u lidí, kteří doposud o tomhle řemesle neměli ani ponětí. Tak nám například napsal pan Svoboda z Třebíče:

„Se zájmem jsem se podíval na příspěvek v nedávno odvysílané Toulavé kameře o Vaší expozici výroby hřebíků, skob atd. Přesto, že je to obyčejný předmět skoro denní potřeby, netušil jsem, že existovalo speciální odvětví kovářství pro tento typ výrobku a jak to vlastně muselo být namáhavé, taková hromadná ruční výroba. Často chodím po polích tady na jižní Moravě s detektorem, a nacházím docela dost starých hřebíků. Zřejmě pocházejí ze staré zemědělské techniky, ale nedokážu říct, z jakého období. Přikládám foto několika kousků s různými tvary, všechno už samozřejmě notně zkorodované. Do kdy se vlastně takto ručně hřeby vyráběly? Mohou ty nálezy být z období předválečné 1. republiky anebo se ještě části polních strojů spojovaly takto ručně vyráběnými hřebíky po II. světové válce?“

K e-mailu pan Svoboda ještě připojil fotografii svých nálezů. Samozřejmě jsme mu jeho dotazy zodpověděli a snad tak přispěli k další propagaci tohoto už zapomenutého řemesla i Rožmitálu.

Kdo ví: Třeba jsou tyhle hřeby nalezené na jižní Moravě z veřtatů v rožmitálském údolí

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode