Naše Vánoce – 1/3

18.12.2015 03:36

Naše Vánoce – 1/3

Dnes začínáme publikovat ve třech pokračováních vzpomínky starších obyvatel na Vánoce ve Starém Rožmitále. Přidáme i pár vlastních postřehů a trochu si pomůžeme Wikipedií. Tady je první část:

Vánoční stromek se ve Starém Rožmitále a vůbec v Čechách všeobecně ujal až po první světové válce. Rovněž bývalo zvykem na Vánoce stavět jesličky neboli betlém, což se u nás – na rozdíl třeba od Příbrami – příliš neuchytilo.

Charakter Vánoc do značné míry ovlivňují koledy, česká tradice koled je pak zvláště bohatá. 24. prosince bývá tradicí, že se schází celá rodina na slavností večeři, během níž se dodržovaly jisté zvyklosti: mohlo se tak připravit o talíř více pro nečekanou návštěvu, případně položit pod talíř minci či šupinu. U nás bylo možné nalézt minci či mince pod talířem už i při obědě, ale pouze tehdy vyjedl-li strávník do dna talíř s čočkou.

Od štědrovečerní tabule se obvykle směla vzdalovat pouze hospodyně. Na Štědrý den v podvečer chodil ve Starém Rožmitále obecní strážník a obecní pastýř. Zatroubili pod okny a popřáli:

„Já vám dávám znamení, že je Krista Pána narození, já vám přeju šťastný a veselý svátky, abyste je ve zdraví strávili, s větší radostí a menšími hříchy, abyste se dostali do nebeské radosti“. Oba byli obdarováváni pečivem a penězi, později především kořalčičkou.

Po večeři bývá zvykem rozbalovat vánoční dárky, které těm nejmenším dětem přináší Ježíšek, a těm starším rodiče. Štědrý den tradičně vrcholí půlnoční mší, na které se zpívají koledy a začíná církevní oslava narození Krista. 

Pokračování zítra.

Vzpomínka na svátky v minulých letech

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode