Naše Vánoce – 3/3

20.12.2015 07:12

Dokončení ze včerejška:

Oběd byl o Štědrý den většinou skromný, nejen proto, aby děti viděly zlaté prasátko. Buď byla polévka nebo houbová omáčka či vdolky nebo lívance s kafem. Mnohde byl k obědu kuba, pokrm připravený z trhaných krupek a sušených hub s česnekem a maštěný sádlem. Tradičním štědrovečerním pokrmem byly tzv. voříšky. Byly to malé kuličky z vánočkového nebo obyčejného slaného těsta upečené v troubě nebo smažené na tuku, které se jedly k černé omáčce. Černá sladká omáčka, také nazývaná vocet, se připravovala ze suchých švestek s rozinkami, mandlemi, ořechy a zahušťovala se perníkem. Někdy se k ní přikusovala vánočka. K večeři také býval od obědu zbylý kuba.

Ryba se na Štědrý večer objevila až po první světové válce, a to ještě jen v bohatších rodinách. Připravovala se buď na černo nebo smažená v trojobalu. Ke smažené rybě byl bramborový salát, což byly pouze okyselené brambory nakrájené na plátky s vejcem, kyselou okurkou a zeleninou bez majonézy.

Osvětlený vánoční strom jsme poprvé ve Starém Rožmitále zažili díky několika nadšencům až vloni. Ve městě už z rozsvěcování vánočního stromu mají pěknou tradici. I stromy jsou tam velkolepé. Například v roce 1996 dodal vánoční strom na rožmitálské náměstí Josef Zemek ze své zahrady ve Starém Rožmitále u domku č.p. 151 v Rybově ulici, kde douglaska vyrostla. Byla tak vysoká a široká, že žárovky na osvětlení prý vůbec nestačily.

Vzpomínka na svátky v minulých letech

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode