Než vzpomínky zapadnou...1. pokračování

01.02.2017 06:24

Dnes setřeme prach z fotografie, kterou nám zapůjčil Jiří Trčka a která visí u něho v truhlářské dílně ve Cvokařské ulici č. p. 75 ve Starém Rožmitále. Pochází asi tak z roku 1965, je na ní zachycena parta velikonočních rachtáčů z Luhu, tzv. Luhánů a váže se k ní hezká vzpomínka:

Jiří Trčka si pamatuje, jak za jeho dětství na přelomu 50. a 60. let měli určena svá teritoria ke koledování právě Luháni (kluci z Luhu, kam patřil) a Vešťáci (chlapci ze Vsi). Často se ale stávalo, že uzavřené dohody porušeny a Vešťáci třeba přepluli na loďce Podzámecký rybník a zákeřně vpadli ze zadu do Kovostaru, kde Luhánům vybrali pomlázku a pak postupovali od domu k domu Cvokařskou ulicí k mostu.

A kdo je na snímku? Zleva stojí Rudolf Šourek (přezdívaný Čudla), Miroslav Trčka (Bača či Kožmín), František Franěk (Piťák), Jiří Trčka (Ferďák nebo také Kodatík), Josef Jarka (Buťák či Buty), z levé strany polehávají Karel Kulovaný (Kulda), František Veselý (Veselíček), Miroslav Sýkora (Burďák) a Miroslav Procházka (Mirda a rovněž Špacír).

Že kroutíte hlavou nad přezdívkami? Dříve měl ve Starém Rožmitále přezdívku každý. Ať mladý nebo starý. Podívejte se, jak jsme je kdysi sepsali na https://www.staryrozmital.cz/news/a30-dil-pojmenovani-po-chalupe-aneb-jak-se-kde-rika/

Jiří Trčka (*1951) zůstává svému řemeslu věrný i v důchodu a tvoří pro svá vnoučata

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode