Než vzpomínky zapadnou…16. pokračování

01.12.2017 02:43

Dnes setřeme prach z malé fotografie, která byla pořízena Polaroidem ve farním kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále. Jistě na ní poznáte Miloslava Vlka, pozdějšího kardinála, arcibiskupa pražského a primase českého. V srpnu 1974 se setkal s paní Marií Machatka (vlevo) z rodu Sadílků, která přicestovala na návštěvu Starého Rožmitálu ze Spojených států. Doprovázeli jí František Minařík a Anna Sadílková. Vzácnou fotografii nám poskytla paní Marcela Minaříková.

Letos je tomu právě 45 let, co Miloslav Vlk nastoupil službu na starorožmitálské faře. Tady se také v roce 1978 dočkal odnětí souhlasu s vykonáváním duchovních záležitostí. Chvíli pracoval u lisu v Kovostaru a pak v Praze jako myč oken a archivář. Po roce 1989 se pustil do obnovy církevních struktur v Československu.

Od roku 1998, kdy Rožmitál předal pozvolna, ale kontinuálně opravovaný zámek do správy Arcibiskupství pražského, do něj věřící i laici vkládali naděje, že přinutí svůj úřad, aby se zasadil u této největší památky ve městě o rekonstrukci. Opak však byl pravdou. Zámek Miloslava Vlka bohužel vůbec nezajímal.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode