Než vzpomínky zapadnou ... 5. pokračování

13.04.2017 04:58

Dnes setřeme prach ze čtyř fotografií najednou, nejen proto, že jsou na stejné téma, ale i proto, abychom dokumentovali, že čím starší snímek, tím větší problém s identifikací fotografovaných. A to jsme obrázky konzultovali s desítkou – řekněme nejstarších – obyvatel Starého Rožmitálu!

Na snímcích, které vznikaly před odjezdem do Březnice nebo Blatné k odvodové komisi, jsou odvedenci vždy společně se starostou nebo předsedou MNV Starého Rožmitálu. Když se pak vraceli lokálkou do města Rožmitálu, šli už od nádraží od hospody k hospodě a všude si dali štamprličku. A že za první republiky hospod bylo! Jen ve Starém Rožmitále pět!

Po válce už byla situace – nejen pokud jde o počet hospod, ale i o věk k výkonu vojenské základní služby - jiná. Hospod podstatně ubylo a věk se snížil. Od roku 1918 se chodilo na vojnu v 21 letech, později v devatenácti a od roku 1958 v osmnácti, vždy v souladu s tím, jak se snižovala věková hranice dosažení plnoletosti.

A ještě poznámka: Kdo by snad dovedl poznat chlapce nám dosud neznámé, nechť nám napíše. Rádi informace doplníme. Seriál Než vzpomínky zapadnou... budeme totiž, aktualizovaný a doplněný, časem zveřejňovat v rubrice Další seriály.

 

Odvedenci v roce 1961

Stojící zleva Josef Rom z Bukové, František Šourek, František Petrovic z Voltuše, Václav Sýkora a Pavel Dlabač z města, sedící zleva Jiří (?) bydlící na faře, předseda místního národního výboru Jiří Plachý a František Fous

 

Odvedenci v roce 1953

Stojící zleva Josef Hrdina, Zdeněk Kala, předseda místního národního výboru František Šourek (Hevák), František Minařík a Karel Kala, sedící zleva Karel Jedlička (Filípek), Karel Chloupek, Bohumil Svatoň, Jiří Plachý a Karel Polák (Koťa)

 

Odvedenci asi v roce 1935

Stojící zleva Karel Kulovaný, Václav Homulka (Vechtr), Daniel Petráň nebo Alois Metlička, neznámý, Jaroslav Kulovaný (Charvát) a Václav Melichar, sedící zleva Ladislav Kala, Adolf Kulovaný, starosta Alois Kulovaný, Josef Jíra, předposlední a poslední jsou neznámí*. Fotografováno na zahradě hospody Na Letnej.

* V archivu se lze dozvědět, že po obsazení Československa Němci 15. března v roce 1939 museli odevzdat zbraně a vrátit se z kasáren domů: 20. března Václav Homulka sloužící u 1.cyklistického praporu, 22. března Jaroslav Kulovaný  od 102.dělostřeleckého pluku, 4.baterie v Rokycanech a 25. března Ladislav Kala, kterého nacisti zastihli u 11. pěšího pluku Františka Palackého v Písku.

 

Odvedenci asi před rokem 1935

Stojící zleva: po prvním neznámém Karel Červený, Jan Kučera (U Hulanů), František Homulka a Václav Franěk, sedící zleva Josef Homulka, starosta Alois Kulovaný a neznámý. 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode