Než vzpomínky zapadnou ... 7. pokračování

19.05.2017 05:53

Letos se hasičky SDH Starý Rožmitál představily na prvního máje v průvodu jako zdravotnice. Jistě to nebylo od věci, neboť dobrovolná organizace Československého červeného kříže měla do konce 80. let minulého století v naší obci pevnou základnu.

Místní ženy jako zdravotnice organizovaly především v Kovostaru dobrovolné bezpříspěvkové odběry krve, pořádaly přednášky o zdravotní péči, podílely se na cvičeních civilní obrany, zajišťovaly zdravotnické hlídky při různých akcích, aktivně pomáhaly při celostátním očkování proti dětské obrně, pořádaly letní tábory pro oslabené děti atd.

A tak dneska setřeme prach ze dvou fotografií, které o tomto tématu pojednávají. První byla pořízena na přelomu 70. a 80. let minulého století na dvoře Kovostaru. V pozadí je pojízdný autobus pro odběr krve a vpředu dárkyně:

Zleva: Marie Beranová ze Zalán, Marie Homulková, Jiřina Sýkorová, na skútru sedí Marie Drechslerová – Hajníková ze Zalán, Jaroslava Láská a Marie Alešová

Druhý snímek, který nám zapůjčila paní Marcela Minaříková, je ještě o pár let starší. Květa Šmídová – Zehnulová (uprostřed v bílém plášti) na něm rozdává zdravotní karty. Vlevo od ní je v šátku Zdenka Borovková, vpravo v uniformě Červeného kříže Marie Milcová. Zcela vlevo si žádá kartu Josef Pechar.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode