Než vzpomínky zapadnou...

19.01.2017 06:56

Jistě by byla nesmírná škoda, kdyby v zapomnění upadly fotografie, které byly svědky různých období dějin Starého Rožmitáku a na nichž jsou lidé, kteří k obci neodmyslitelně patřili, protože její život vytvářeli. Takové fotky do kamen, ani do sběrného dvora nepatří!

Máte-li doma snímky, o nichž si myslíte, že by měly zůstat zachovány pro budoucnost a znáte jména lidí (či názvy objektů) na nich zvěčněných, zapůjčte nám je ke zveřejnění. A my jim prostřednictvím této webové stránky vdechneme nový život!

Dnes setřeme prach z fotografie, kterou nám v roce 2011 poskytla Růžena Zdvihalová. Je z Luhu ve Starém Rožmitále a je na ní parta cvokařů a cvokařský veřtat, o čemž svědčí stočený drát, z něhož cvokaři kovali šerky. 

A kdo je na snímku? Chlapec vlevo se jmenuje Karel Kala a v budoucnu se stane otcem Zdeňka Kaly (Vrškouc) (*1931) žijícího v Ruslandu. U chlapce stojící muž s fajfkou je jeho otec, tedy dědeček Zdeňka Kaly. První sedící zleva je Josef Leiterman (Cirkouc), jenž bydlel v chaloupce č.p. 46 v Železné ulici. Zemřel v 34 letech v roce 1926. Vedle něj sedí František Záveský, jenž žil v Cvokařské ulici v č. p. 19. Třetí zleva je dědeček paní Zdvihalové Josef Šmíd, před jehož veřtatem v č.p. 13 v Luhu je snímek pořízen. Zcela vpravo pak sedí pan Kala (Maničák), otec budoucích cvokařů Vojtěcha Kaly a Jana Kaly, jemuž se přezdívalo Honzíček. Vpravo stojí Emanuel Šmíd z chalupy č. p. 7 v Luhu.

Paní Růžena Zdvihalová, roz. Šmídová (1928 - 2013) na snímku před domkem svých předků v Luhu v srpnu 2011.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode