Noc kostelů ve Starém Rožmitále slibuje velký zážitek

21.05.2014 08:08

Podle toho, co všechno víme o připravované páteční (23. května 2014) noci kostelů, máme se opravdu na co těšit. Oficiální program ve farním kostele Povýšení sv. Kříže začne v 18 hodin krátkými projevy faráře Jana Kuníka (doufejme, že už bude zdráv) a starosty města Josefa Vondráška. Deset minut po osmnácté hodině až do čtvrt na devět bude možné obejít celý kostel vně i vevnitř s výkladem. Jistě bude například velmi zajímavé povídání o schodech, které původně vedly na starý hřbitov, či unikátní návštěva hrobky, kaplanek a fary a samozřejmě Rybových varhan.

Pro děti budou v tomto čase na faře připraveny výtvarné dílny, ale v kostele si už mohou hrát od půl páté odpoledne.

Před přestávkou před jednadvacátou hodinou bude v kostele představení s názvem Stvoření světa. Ve 21 hodin začne hodinový koncert Třemšínských kvítek a od 22.15 hodin bude znít duchovní hudba v podání chrámového sboru. Noc kostelů ve Starém Rožmitále zakončí hodinu před půlnocí vyzvánění zvonů.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před devíti lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. V roce 2009 se touto zahraniční zkušeností inspirovali pořadatelé v České republice a poprvé pozvali širokou veřejnost na noční program do několika otevřených kostelů. Zájem návštěvníků o první ročník Noci kostelů povzbudil zástupce z mnoha dalších kostelů, a tak se již v následujícím roce konala Noc kostelů v celé České republice.
Farní kostel Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále se tento večer zařadí mezi více než tisícovku kostelů v republice, v nichž proběhne komentovaná prohlídka a bohatý program s možností podívat se do všech zákoutí církevního chrámu. Noc kostelů pořádá starorožmitálská farnost letos už podruhé, zdařilá premiéra se uskutečnila v roce 2012 (viz: https://www.staryrozmital.cz/news/premiera-noci-kostelu-ve-starem-rozmitale-dopadla-na-jednicku/

Farní kostel Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále při večerním nasvícení, které v roce 1996 nainstalovala rožmitálská firma Milan Liška.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode